INFONET-468X60-BANNER

Mikrolaserska tehnologija sinterovanja štampa male 3D metalne delove

13.12.2013. | Gizmag

Nemačke kompanije 3D-Micromac AG, dobavljač laserskih mikromašinskih sistema, i EOS GmbH, grupacija koja proizvodi elektroniku, su se udružile da formiraju novu organizaciju nazvanu 3D MicroPrint GmbH. Novo preduzeće razvija novu mikrolasersku tehnologiju sinsterovanja (MTS) za 3D štampanje malih metalnih komponenti koje ispunjavaju sve zahteve proizvođača i tržišta.

Stvaranje malih, ali ipak preciznih, 3D štampanih elemenata nije ništa novo. Istraživači sa Tehnološkog univerziteta u Beču su čak to uradili i na nano skali, ali ove komponente su bile napravljene od smole. MTS tehnologija kompanije 3D MicroPrint se može pohvaliti sa debiljinama sloja metalnih materijala ispod pet mikrometara. Mendi Gebhart iz kompanije 3D MicroPrint objašnjava: „Mi smo obrađivali različite debljine slojeva u više od 100 projekata kupaca širom sveta iz mnogih industrija. Najtanji slojevi koje smo koristili za izgradnju komponenata su bili debljine od 2 mikrometara.“

Prema njoj, uređaj je idealan za medicinske, avio i automobilske industrije, sa tržištom mikro delova koje se procenjuje na oko 5 milijardi američkih dolara godišnje. 3D štampanje ima prednost nad konvencijalnim proizvodnim procesima za ove sitne delove, pošto same tolerancije mogu biti podjednako prefinjene, a delovi mogu biti daleko složeniji.

Dve kompanije su razvile MTS tehnologiju još od 2006. godine, ali ne bez problema. Slično direktnom laserskog procesa sinterovanja metala koji se koristi za štampanje Tri-D raketnog motora, mikrolasersko sinterovanje koristi laser da topi metalni prah kako bi se formirao svaki sloj. Kada se 3D štampa na tako malom nivou, veličina čestica samog metalnog praha može da čini veliku razliku.

„Bezbedni uslovi rada su važni jer je veličina ovog praha takva da ga je lako udahnuti, a zbog velike površine on je još više reaktivniji od praha koji se koristi u poznatim tehnologijama laserskog sinterovanja“, objašnjava Gebhratova.

Veličina čestica praha kod tradicionalnih procesa sinterovanja je između 30 i 45 mikrometara, dok je kod MTS procesa veličina čestica oko 5 mikrometara ili manje. Ove male čestice, zajedno sa prečnikom laserskog snopa (veličina laserskog snopa pri udaru sa česticama) koji je manji ili jednak veličini od 30 mikrometara, čini ovo 3D štampanje malih komponenti mogućim.

Kompanija je koristila molibden, volfram i nerđajući čelik 316L (1.4404) za male komponente, ali prema Gebhratovoj: „3D MicroPrint je obrađivao čiste metale velikih visina topljenja, kao i legure, a kompanije zna da se to može takođe raditi i sa bakrom i srebrom. To je razlog zašto verujemo da skoro svaki metal može da se koristi u ovom procesu.“ Istraživanje i razvoj kompanije se vrši prema zahtevima tržišta, tako da je proces razvoja ove tehnologije za titanijum i aluminijum planiran za 2014. godinu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;