INFONET-468X60-BANNER

Denimite: zeleni materijal od teksasa

03.12.2013. | Gizmag

Kompozitni materijali su dobili veliki podsticaj u snazi kada su vlakna deo recepture samog materijala. Primeri uključuju kompozite napravljene od plastike, drvne celuloze, i lanenog vlakna. Dizajnerski tim Džen Karlson i Džoš Šir su ovaj koncept odveli na fanki novi nivo, korišćenjem iscekanih starih farmerki kako bi stvorili denim vlakno poznato kao Denimite.

Pored recikliranih farmerki, Denimite se takođe sastoji od termoset smole koja ne sadrži isparljiva organska jedinjenja. Kontrolisanjem pritiska na kojima se ova dva ključna sastojka kombinuju, gustina, a time i snaga od bilo koje stavke može biti nameštena.

Materijal je navodno lagan, vodootporan, i zbog nasumičnog karaktera raspodele teksas vlakana, pokazuje mehaničku snagu u svim pravcima. Pored toga, sirovine od koje se pravi su relativno jeftine i izdašne, a kao šlag na toru, on ima taj teksas izgled.

Trenutno se Denimite proizvodi u ravnim tablama do jednog inča debljine (2,54cm), koje se naknadno mogu seći, brusiti i polirati koristeći normalne alate za drvo. On bi navodno takođe mogao biti presovan.

Postoji veliki broj potencijalnih primena ovog materijala, mada Karlson i Šir veruju da bi on naročito mogao biti pogodan za stvari kao što su kuhinjski elementi, dekorativni paneli, nameštaj, automobilski delovi i za robu široke potrošnje.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;