INFONET-468X60-BANNER

Vanmrežna Minim kuća ponovo osmišlja život u malom

03.12.2013. | Gizmag

Pokret malih kuća je sve popularniji, a najnoviji mali dom koji je privukao našu pažnju sa pametnim dizajnom prostora i maksimalnom funkcionalnošću jeste Minim kuća. Mobilni mikro dom sličan prikolici može da funkcioniše vanmrežno, a takođe se može pohvaliti nekim komforima koji su često rezervisani za veće kuće.

Rezultat saradnje između biroa Foundry Architects i Brajana Levija, Minim kuća je nedavno izgrađena od strane kompanije Element Design + Build, i trenutno se nalazi u Vašingtonu u okviru zajednice malih domova osnovane 2012. godine.

Unutar doma od 19,5 metara kvadratnih, unutrašnjost otvorenog plana nudi prostranih 3 metara širokog kuhinjskog prostora, sa multinamenskim površinama, frižiderom, i dovoljno prostora za skladištenje. Zahvaljujući ovom rasporedu, glavni dnevni prostor se nalazi na većoj strani takozvane „mikro-kuće“, a arhitekte navode da kauč može da smesti petoro odraslih osoba, sa prostorom za smeštanje još nekoliko gostiju u kući.

Prostori za zabavu uključuju prozor koji postaje bioskopski ekran kada se povuče roletna nadole i pusti mali LED projektor. Tu je i mali, podignuti kancelarijski prostor sa stolom koji ispod svoje površine krije klavijaturu. Veliki bračni krevet se izvlači ispod podignute platforme za kancelariju i služi kao deo za spavanje, a kupatilo je udoban prostor sa malim mestom za vešarnicu.

Uobičajeni opseg vanmrežnih tehnologija je prisutan u kući, uključujući i opcioni kompostni toalet i krovna solarna mreža od 960W sa integrisanim sistemom za skladištenje energije. LED osvetljenje, sistem za sakupljanje kišnice i filtraciju su takođe prisutni, a kuća uglavnom koristi aparate male snage i potrošnje.

Minim kuća je izgrađena korišćenjem standardnih SIP (structural insulated panel - termoizolacioni sendvič paneli) materijala, sa fasadom od čempresa koja će postepeno postajati sive boje kako vreme prolazi. Prema arhitektama, jednostavna konstrukcija i standardizovani materijali su omogućili da samo dva majstora izgarde ovu kuću u roku od pet dana.

Cena za ovu datu kuću je bila 30.966 dolara za materijal, doduše u tu cifru nisu uračunati troškovi radne snage.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;