INFONET-468X60-BANNER

Jeftini solarni paneli su alternativa za afričke zajednice

02.12.2013. | Inhabitat

Kerozin je gorivo koje se najčešće koristi u domaćinstvima u podsaharskoj Arfirci koji nemaju pristup mrežnoj električnoj energiji. Međutim, kerozin nanosi teške posledice po zdravlje ljudi i košta do osam dolara po kilovat-času (kWh). U poređenju sa 10 do 15 centi po kWh koje plaća stanovništvo u SAD i Evropi, punjenje vašeg mobilnog telefona će vas koštati 400 puta više u ruralnoj Keniji.

Solarna energija je obećavajuća alternativa, ali ona često košta previše za afričke porodice koje su u nemogućnosti da je kupe odmah. To je razlog zašto su kompanije kao što je Azuri Technologies osmislili modele solarnih kompleta nazvane Pay-As-You-Go (PAYG).

PAYG model omogućava korisnicima da plaćaju avansnu naknadu od 10 dolara po kompletu solarnog punjača koji uključuje solarni panel od dva do pet vati i kontrolnu jedinicu koja napaja LED svetla i puni uređaje kao što su mobilni telefoni. Energija se onda plaća kada je ona potrebna, bilo unapred za svaku nedelju, ili kada porodica sakupi dovoljno novca. Prosečna isplata solarnog kompleta traje oko 18 meseci, nakon čega je električna energija besplatna.

Model PAYG je sličan postojećim modelima u Africi koji omogućavaju stotinama miliona Afrikanca da kupe mobilni telefon. Do sada su porodice plaćale oko 2 do 3 dolara nedeljno za kerozin, a kada su se odlučile za kupovinu ovih modela zaključili su da troše manje od polovine te svote za solarnu energiju.

Kompanija Azuri nije jedina koja to radi. Kompanije Angaza Design i M-KOPA su dve druge kompanije koje nude PAYG sistem širom kontinenta. Njihova baza klijenata je dokaz popularnosti pristupačne solarne energije. Azuri ima preko 21.000 kupaca u 10 zemalja, M-KOPA već ima 30.000 klijenata, a Angaza je na putu da dostine 10.000 kupaca u narednih devet do 12 meseci.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;