INFONET-468X60-BANNER

Nameštaj po meri studenata

14.11.2013. | Večernje novosti

Izložba radova akademaca treće i četvrte godine Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu održava se na Šumarskom fakultetu i ovogodišnjem Sajmu nameštaja. Akademci ove visokoškolske ustanove su učestvovali na nekim od najvećih sajmova na svetu - u Milanu, Kelnu, Parizu...

Kreativnost, vešte ruke i 148 vrsta drveta bili su potrebni studentima Šumarskog fakulteta da naprave „Ksiloteku“. Ova skulptura svojevrstan je katalog drveća iz celog sveta, čiji nazivi su ispisani na srpskom i na latinskom. „Ksiloteka“ je centralna, ali ipak samo jedna od umetnina koje su akademci sa smera za tehnologiju, menadžment i projektovanje nameštaja i proizvoda od drveta (TMP) izložili u holu Šumarskog fakulteta u Beogradu.

Studenti su publici predstavili prototipove svog nameštaja: minimalistička, haj-tek rešenja, komade inspirisane prirodom, a sve izrađene u drvetu. Izloženi su, između ostalih, „či čiviluk“, „ark ležaljka“, „fleksi sto“, „lavirint stočić“, „tau posuda“, „torzo police“, „tač mi hoklica“...

- Reč je o radovima studenata treće i četvrte godine, koji su već bili na nekim od najvećih sajmova nameštaja, poput onih u Milanu, Kelnu, Kopenhagenu ili Parizu - objašnjava prof. dr Branko Glavonjić, šef katedre za TMP Šumarskog fakulteta. - Studentski radovi u poslednjih osam godina osvojili su više od stotinu prestižnih nagrada, od kojih je veliki broj u inostranstvu.

Na sajmu nameštaja u Beogradu dobili su sedam puta zlatni ključ, a i ove godine učestvuju kao deo izložbe „Dizajn blok“. Posetioci sajma mogu da vide jedan eksponat - specijalno dizajnirani sistem klupa, a na posterima i sve ostale nagrađivane radove.

EKSPONATI U „NAMI“

Studenti Šumarskog fakulteta 25. novembra, u saradnji sa Centrom za promociju nauke, otvoriće i izložbu u robnoj kući NAMA u Knez Mihailovoj ulici. Biće predstavljeni eksponati akademaca svih odseka ovog fakulteta kojima je inspiracija bila očuvanje šuma.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


SEEBBE2022-300X120-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;