INFONET-468X60-BANNER

MO kuća u šumi u Španiji

14.11.2013. | Dezeen

Najupečatljivija karakteristika ove kuće jeste ta što se ne sastoji od jedinstvenog volumena, već se prostorije ove drvene kuće račvaju u različitim pravcima, formirajući prazninu između stabala na parceli. MO kuća je smeštena u šumi u blizini Madrida, Španija, i delo je lokalnog arhitektonskog biroa FRPO.

Od arhitektonskog biroa FRPO je zatraženo da projektuje porodičnu kuću koja je osetljiva na svoje prirodno okruženje i oni su izabrali da distribuiraju sobe po celoj parceli u nizu međusobno povezanih kutija.

„Snažno prisustvo drveća i želja za kućom koja je integrisana u šumi dovela je do ovog usitnjenog rešenja“, rekle su arhitekte. Nekoliko mogućnosti za položaj različitih kutija su istraživane pre nego što su se arhitekte odlučile na najcelishodnije rešenje.

Kutije se smeštaju između grana drveća, koja takođe zauzimaju prostor između brojnih kosih spoljašnjih zidova. Zgrada je izgrađena od unakrsno laminiranih drvenih panela koji su uklonili potrebu za velikim temeljima i obezbeđuju odličnu toplotnu izolaciju.

Biro FRPO objašnjava da je izbor drveta njima dozvolio da stvore strukturu koja je „izolovana, kontinuirana, lagana, precizna i izuzetno tanka“, i opisuje ga kao „drvo u šumi“. Drvena tema se nastavlja i u unutrašnjosti, gde su obojeni drveni paneli korišćeni za oblaganje zidova, dok sto sa debelom drvenom pločom dominira trpezarijom.

Od ulaska u centar klastera prostorija, hodnici se račvaju prema glavnoj spavaćoj sobi i dve dečije spavaće sobe na kraju kuće, dok su kuhinja, trpezarija i dnevni boravak smešteni na drugom kraju. Jedna viša kutija sadrži studijski prostor kome se pristupa od strane spiralnog stepeništa.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;