INFONET-468X60-BANNER

Živo stepenište u Londonu

13.11.2013. | Inhabitat

Londonski dizajner Pol Koksidž (Paul Cocksedge) je nedavno predstavio projekat kružnog živog stepeništa za kancelarijsku zgradu Ampersand u Sohou. Četvorospratno spirlano stepenište je obloženo bujnim biljnim svetom koji obogađuje atrijum kancelarijske zgrade sa zelenilom, uz povezivanje prva četiri sprata zgrade.

Zakrivljene sadnice oivčavaju ogradu ovog živog stepeništa, stvarajući liniju kovitlavog zelenila koje se proteže od poda do plafona. Biljke pune spratne visine stvaraju atmosferu dobrodošlice, a pritom i prirodno pročišćavaju vazduh.

Spiralni dizajn je širi od standardnog stepeništa, sa namerom da više prostora deluje atraktivno zaposlenima kako bi provodili više vremena okruženi biljkama. Spiralne stepenice se otvaraju u tri kružne drvene platforme koje su okružene sa zaobljenim klupama. Ovi podesti mogu da funkcionišu kao socijalna mesta, improvizovana mesta za sastanke, ili mesto gde zaposleni mogu da obeduju tokom pauze.

Koksidž je dizajnirao živo stepenište kako bi inspirisao i privukao čula, istovremeno nudeći mesto gde se zaposleni mogu zaustaviti, gledati, mirisati i osećati zelenilo dok užurbano idu sa sastanka na sastanak.

Same sadnice mogu biti zasađene sa jestivim biljem, kao i biljem koje nosi male plodove kako bi obezbedilo izvor ishrane za zaposlene koji ručaju u samoj zgradi.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;