INFONET-468X60-BANNER

Muzej savremene umetnosti u Klivlendu

18.10.2013. | Dezeen

Ova šestostrana zgrada pokrivena ogledalima je novi dom Muzeja savremene umetnosti u Klivlendu, Ohajo, i delo je londonske arhitekte Faršide Mousavi (Farshid Moussavi). Četvorospratni objekat zamenjuje stari muzej i karakterišu ga dinamični zidovi obloženi crnim nerđajućim čelikom nalik ogledalima.

Posetioci prilikom ulaska u muzej prvo nailaze na atrijum pune visine, gde je sama struktura zidova ostavljena izložena, a njihove površine su okrečene svetlo plavom bojom. Belo stepenište vodi do galerija na svakom od spratova, uključujući i veliki izložbeni prostor na poslednjem spratu gde je plafon obojen istom plavom bojom kao i zidovi, kako bi se ponudila alternativa standarnim galerijskim prostorima okrečenim u belo.

Smešten na raskrsnici dve velike avenije, muzej se suočava sa novim javnim trgom, delo pejzažnog biroa James Corner Field Operations, i ima ulaze na četiri svoje strane što potpomaže fleksibilnosti prostora i fluidnosti između različitih izložbi i događaja.

Pošto je Muzej savremene umetnosti u Klivlendu nekolekcionarskog tipa, on stavlja dodatni akcenat na javne programe i događaje, koji će se održavati unutar višenamenskog prostora u prizemlju koga karakterišu dvostruke spratne visine.

Biro Farshid Moussavi Architecture je završio projekat u saradnji sa klivlendskim biroom Westlake Reed Leskosky. Uprava muzeja je prvi put predstavila projekat novog muzeja još 2010. godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;