INFONET-468X60-BANNER

Vikendica od tamnog drveta u Holandiji

11.09.2013. | WAN

Na klizavoj obali reke Geul u Južnom Limburgu, Holandija, nalazi se skromna mala kuća projektovana od strane biroa Upfrnt architects, WHD Interieurbouw i Zwarthout. Korišćenjem tradicionalne japanske tehnike za spaljivanje drvenih panela od kedrovine poznate pod imenom Šou-Šugi-Ban (Shou-Sugi-Ban), tim je osmislio drvenu strukturu čiji crni eksterijer ima suptilan srebrni odsjaj pod direktnim sučevim zracima.

Ovaj privatni dom za odmor je jedna od retkih kuća u ovoj oblasti, pošto lokalno Gulpen-Vitem (Gulpen-Witten) opštinsko veće obično odbacuje takve građevinske projekte. U ovom slučaju, međutim, projekat je dobio zeleno svetlo pod uslovom da se u zamenu za dozvolu određeni broj oronulih objekata ukloni sa parcele.

Rezultat je mali i udobni dom sklonjen od pogleda znatiželjne javnosti, sa prelepim pogledima na reku i okolinu. Veliki prozori su postvaljeni širom kuće kako bi sunčeva svetlost što više dopirala u dom i pružila stanarima kuće dodatni osećaj uživanja u prirodnom okruženju. Kuću takođe karakteriše velika izdignuta terasa okrenuta ka reci.

Jedan od najvećih izazova kod ovog projekta je bila stalna pretnja od poplava. Ukoliko vodostaj reke raste dramatično, obična kuća na nekoj od njenih obala bi bila izgubljena pod nekoliko metara vode. Zbog toga, projektantski tim je podigao kuću na šipove proizvedene od lokalnih drveća i napravili su izdignutu stazu koja povezuje kuću sa uličicom u zadnjem delu.

Ova skromna vikendica je prefabrikovana, i većina elemenata je proizvedena u Amsterdamu, dok je izgrađena za samo tri meseca na licu mesta u Južnom Limburgu. Ekološki principi su primenjeni u celoj kući, uključujući: helofitenfilter koji čisti otpadnu vodu i kanališe je nazad u reku; podzemne ventilacione cevi; solarani paneli; trostruko staklo; kao i dodatna termalna izolacija.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;