Porodična kuća od betona u Atini

27.08.2013. | Dezeen

Ova porodična kuća u Atini je delo grčkog arhitektonskog biroa Tensa Architecture Network i sastoji se od kutijastog gornjeg sprata od betona smešten na vrhu zastakljenog dnevnog boravka i kuhinje.

Arhitektonski biro Tensa Architecture Network projektovao je ovu rezidenciju sa industrijskom estetikom uz izložene betonske zidove, podovima od kaldrme i savijenim čeličnim stpeništem koje visi na žičanim kablovima.

Prizemlje i prvi sprat su van ravni jedan u odnosu na drugog, a tamno tonirani betonski stubovi pridržavaju konzolnu spavaću sobu.

„Glavni volumen je energično povišen, za skoro četiri metara, kako bi se oslobodio prvi sprat“, rekao je arhitekta Tilemakos Andrianopulos. „Strogost gornjeg sprata prema javnoj fasadi ostvaruje namerni kontrast sa prijemčivošću prizemnih prostora, koji se otvaraju u potpunosti ka bašti preko kliznih staklenih panela.“

Sistem žica je obešen oko kuće, a sa namerom da ohrabri biljke penjačice da se uzveru svud oko zgrade. „Industrijski karakter kuće je advanturistički upotpunjen sa zelenilom“, objašnjava svoju viziju arhitekta Andruanopulos.

Staklena rotirajuća vrata pružaju ulaz u strukturu i vode do dnevne sobe i kuhinje, koji su podeljeni na različitim nivoima. Čelično stepenište vodi ka tri spavaće sobe na gornjem spratu, dok betonsko stepenište providi stanare ka podrumu.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Da li će projekat "Beograd na vodi" značajno pokrenuti građevinarstvo u Srbiji?
Faruk 23.04.2017.
Molim vas recite mi kolika je cjena, unutra...
vladimir 18.04.2017.
jel se to planira da most bude nastavak Mir...
mujo 13.04.2017.
Kada cemo mi da napravimo takav lift.
Mirjana 06.04.2017.
Postovani gospodine Kovacevic, slazem sa ...
Bojan 06.04.2017.
I treba da kosta kad ste dozvolili direktor...