INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Otvoren novi solarni krov na stadionu u Brazilu

23.08.2013. | Inhabitat

Brazilski stadion Estádio Governador Magalhães Pinto, ili Mineirão skraćeno, dobio je novu krovnu solarnu mrežu kao deo pripreme za Svetsko prvenstvo u fudbalu 2014. Kako se datum otvaranja turnira približava (karte su već u prodaji), zvaničnici su nedavno presekli vrbcu na novoj solarnoj mreži stadiona Minas Gerais. Ova dva stadiona se pridružuju stadionu Mané Garrincha, koji će imati solarnu mrežu kapaciteta 2,5MWp i koji će obezbediti dovoljno energije za napajanje skoro polovine potreba stadiona. Celokupan trud brazilskih zvaničnika i FIFA zvaničnika uvodi Svetsko prvenstvo u jedno novo, zeleno doba.

Nemačka banka KfW i kompanija CEMIG su obezbedili sredstva za masivni projekat solarne elektrane za stadion Mineirão, vredan 16,1 miliona dolara. Solarna mreža kapaciteta 1,4MW oivčava kružni krov stadiona. Ono što je zanimljivo jeste da generisana solarna energija neće biti korišćena za potrebe stadiona, već će se distribuirati okolnim kućama.

Estadio Mineirão je otvorio svoju solarnu mrežu baš na vreme za 2013 FIFA Konfederacijski kup 17. juna, koji obuhvata tri polufinalne međunarodne utakmice. Mineirão je samo jedan od stadiona koji Brazil opremljuje sa solarnim mrežama. Čuveni stadion Marakana u Rio de Žaneiru je već opremljen sa 1.500 krovnih solarnih panela, a stadion Pernambuco će biti opremljen sa sistemima solarnog grejanja vode za potrebe kuhinje, toaleta i svlačionica.

Brazil će iskoristiti svoju organzaciju 2014 FIFA svetskog kupa kao pozornicu da pokaže svetu da je ozbiljna ekonomska sila koja ulaže u obnovljive izvore energije.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;