INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Drveni muzej bavarske istorije

21.08.2013. | Designboom

Arhitektonski biro Modostudio predložio je koncept jednokrovne konstrukcije za novi Muzej bavarske istorije na obali Dunava u Regensburgu, Nemačka. Ugaona forma se izdiže sa tla i oblikom odaje omaž velikim krovovima katedrala i ambara bavarskog regiona. Arhitektonski vernakularni jezik se sintetiše u neformalnu tipologiju Biergarten-a, bašta za okupljanje koje se nalaze na Dunavu gde ljudi dele obroke i razgovor u senci drveća.

Pejzaž i istorijska nit grada se na neki način ogleda u formi debelih drvenih greda muzeja. Apstraktna drvena krošnja podržava dva glavna sloja krova, ostavljajući izložene grede koje se granaju. Rezultat toga je velika zapremina dvostruke visine i velikog raspona sa jednim velikim brodom koji je zatvoren sa dva paralelna reda kosih drvenih rešetki. Muzej predstavlja srce bavarske arhitektonske i urbanističke kulture.

Konstrukcija prva dva nivoa muzeja bi bila napravljena od armiranih betonskih ploča pridržanih sa nosećim zidovima i armiranim kružnim betonskim stubovima. Trouglasti deo volumena muzeja bi bio od drvene konstrukcije na dve vode.

Visoko efikasni omotač koji se sastoji od obnovljivog drveta je tipičan za bavarsku građevinsku tradiciju. Vertikalni stubovi u obliku drveta koji se penju naviše formiraju dijamantsku mrežu. Krajnji oblik je monolitan, a prostori između apstraktno formirane drvene konstrukije su ili puni, otvoreni ili zastakljeni, a sve u skladu sa potrebama unutrašnjeg prostora.

Otvori se kreću od potpuno neprozirnih u prostorima stalnih postavki muzeja, zastakljenih u foajeu i slobodnih u nivou krova kako bi uhvatili svetlo i boje bavarskog neba. Najviši nivo se dodatno završava u otvoreni prostor koji pruža panoramski pogled na grad.

Ovakve slobodne ravni fasade se sastaju sa prefabrikovanim panelima sa višeslojnom toplotnom izolacijom i završavaju se na drugoj fasadnoj površini sa različito obojenim keramičkim pločicama. Sve ovo pretvara volumen muzeja u stalno menjajuću formu čiji se vizuelni izgled menja u odnosu na položaj sunca.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;