INFONET-468X60-BANNER

Solarna sfera koja apsorbuju čak i mesečevu svetlost

19.08.2013. | Gradjevinarstvo.rs

Kompanija Rawlemon koja se bavi solarnom energijom je stvorila sferne staklene kugle koje prate putanju sunca i u stanju su da koncentrišu sunčevu svetlost (i mesečevu svetlost) do 10.000 puta. Kompanija tvrdi da je njen sistem ß.torics do 35 odsto efikasniji od tradicionalnih fotonaponskih dizajna sa dve ose, a potpuno rotaciona, vodootporna sfera je čak u stanju da generiše električnu energiju od mesečeve svetlosti.

Sistem ß.torics je osmišljen od strane nemačkog arhitekte Andrea Brosela (André Broessel) koji živi i radi u Barseloni. On je nastojao da stvori solarni sistem koji bi mogao biti ugrađen u zidovima zgrada, tako da oni imaju dve funkcije kao prozori i generatori energije.

Međutim, projekat nije vredan pažnje samo zbog njegovih efikasnih solarnih mogućnosti - sistem ß.torics je dizajniran da generiše lunarnu energiju takođe!

Sfere su u stanju da koncentrišu difuznu mesečevu svetlost u stalni izvor energije. Futuristički ß.torics sistem je privukao dosta medijske i stručne pažnje zbog svog čistog i lepog dizajna. (Uprkos ogromnim potencijalima solarne energije, nismo videli mnogo lepih tehnologija solarne energije.)

Uzbuđeni smo da vidimo kako će arhitekte inkorporirati ove energetske sfere u buduće projekte objekata.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;