INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Parazitski grad preuzima stari italijanski autoput

14.08.2013. | Inhabitat

Regija u južnoj Italiji trenutno traži održive ideje o tome kako da se obnovi ili iskoristi deo autoputa Salerno-Ređo Kalabrija, koji se nalazi između Sicilije i Banjare, sa fokusom na primenu obnovljivih izvora energije u infrastrukturi. Stari autoput će biti van službe, a plan je da se izgradi novi autoput u neposrednoj blizini.

Trenutno žiri još uvek veća i pobednik tek treba biti određen za projekat Solar Park South, ali naišli smo na ovaj fascinantan koncept za parazitski grad koji se ukorenjuje u temeljima mostova autoputa. Iako predlog arhitektonskog biroa Ja Studio Inc, koji se naziva „Slow Uprising“, u stvari ne ispunjava uslove konkursa, nama se i dalje dopada ideja o objektima koji niču na mostu.

Biro Ja Studio Inc posmatrao je originalni autoput kao kolosalni projekat koji je distancirao stanovništvo od prirode. Ali sada kada se stari projekat povlači iz upotrebe, pruža se mogućnost da se poveže sa okolnim gradovima, dolinama i terenom. Njihov predlog poziva na izgradnju blagih rampi-platformi koje spajaju vrh mosta sa dnom doline, sa kućama i prodavnicama izgrađenim na mostu kako bi stvorili novi grad utemeljen na ostacima starog projekta.

Predlog biro ne ispunjava uslove konkursa, pošto ništa u njihom projektu ne poziva na korišćenje obnovljivih izvora energije, ali s obzirom na ponovno korišćenje masivnog dela infrastrukture u njihovom projektu, oni su želeli da pošalju svoj predlog u svakom slučaju.

Kako je Behnaz Asadi, partner u birou Ja Studio, rekao: „Naš predlog nije bio u okvirima uslova konkursnog zadatka, ali bez obzira na to mi smo ga poslali žiriju na proveru i objavljivanje, jer smo mislili da on može da pruži drugačiju perspektivu o priči o starom autoputu.“

Projekat „Slow Uprising“ je takođe istraživanje sporijeg tempa života, u kontrastu sa brzom, frenetičnom projekcijom koji će novi autoput na kraju pružiti.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;