Beton naspram stakla: Casa Rufo u Toledu

13.08.2013. | Dezeen

Osetljivo staklo stoji tik uz glomaznu betonsku konstrukciju u ovoj kući na brdu u Toledu, delo španskog arhitekte Alberta Kampo Baezea (Alberto Campo Baeza). Sa pogledima koje se pružaju ka planinama Sijera de Gredos, dvospratna kuća Casa Rufo je projektovana kao „koliba na vrhu pećine“, uz niz prizemnih prostorija u senci dugog i uskog krovnog podijuma.

Betonska nadstrešnica, opisana od strane arhitekte kao „sto sa deset nogu“, štiti mali deo podijuma i okružena je zastakljenjem bez rama, stvarajući transparentnu prostoriju koja je vidljiva iz svih okolnih bašta. Stepenište odavde direktno vodi u dnevnu sobu i trpezariju ispod, gde je arhitekta postavio ulaz u kuću.

Pravougaoni isečci transformišu neke od prostorija u otvorena dvorišta. Dve spavaće sobe se okreću prema ovim prostorima, umesto standardnog principa projektovanja gde se spavaće sobe otvaraju ka spoljašnjim zidovima.

Drugi otvor otkriva lokaciju garaže, dok manja praznina funckioniše kao krovni bazen. Red topola je posađen iza kuće, pomažući joj u skrivanju od radoznalih pogleda sa severoistoka parcele.

Arhitekta Albert Kampo Baeza živi i radi u Madridu, a takođe predaje arhitekturu na Arhitektonskom fakultetu u Madridu. Njegovi ostali projekti uključuju i kancelarijski prostor za firmu Junta de Castilla y León - zastakljeni kancelarijski blok sakriven iza fasade od kamena peščara.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Da li će projekat "Beograd na vodi" značajno pokrenuti građevinarstvo u Srbiji?
Darko 21.06.2017.
Da li se postojeći most može premestiti na ...
Franc Roškar 19.06.2017.
Več nekoliko godina pratim skupu izgradnju ...
Šumadinac 14.06.2017.
Prognoziram da će se u priču uskoro umešati...
Dr Miggyy 13.06.2017.
Pre par godina, pod dirigentskom palicom Sp...
Nikola 11.06.2017.
Поред стазе су били широки дрвени ивичњаци ...