INFONET-468X60-BANNER

Net-zero DALE mikro-dom

12.08.2013. | Gizmag

Studenti sa Južno Kalifornijskog instituta za arhitekturu (SCI-Arc - Southern California Institute of Architecture) i Kalifornijskog instituta za tehnologiju (Caltech) su udružili snage da proizvedu koncept net-zero mikro doma za takmičenje Solar Decathlon 2013. Nazvan DALE, futuristički dom može da se proširi u veličini u situacijama u kojima ne želite da vaš mikro-dom bude toliko mikro.

DALE (ili Dynamic Augmented Living Environment - dinamički izmenjena životna sredina) se sastoji od dva modula koji se spajaju sa hermetičkom vezom. Moduli su postavljeni na šine kako bi im se omogućili da se odvoje, i time stvore dvorišni prostor (sa opcionalnom solarnom nadstrešnicom). Ovo povećava koristan prostor od 55 metara kvadratnih do skoro 167 metara kvadratnih. Kada je potrebno, dom može biti smanjen na svoju prvobitnu veličinu.

Modul A sadrži dve spavaće sobe, dnevnu sobu, kao i jedan višenamenski prostor koji je pogodan za upotrebu kao kancelarijski prostor ili prostor za zabavu. Modul B se sastoji od kuhinje, kupatila, kao i „mehaničke sobe“, koja smešta svu zelenu tehnologiju potrebnu da ovaj dom bude net-zero. Unutrašnjost je zasnovana oko obešenih kliznih particija, pa tako može biti preuređena u izvesnoj meri, a u zavisnosti od potreba stanara doma.

Električna energija se isporučuje preko solarnih panela i invertera, dok se spoljašnji kondenzator može iskoristiti za izdvajanje toplote iz spoljašnjeg vazduha, ili izbacivanje toplote iz kuće. Solarni rezervoar za toplu vodu takođe obezbeđuje toplu vodu, a energetski sistem monitoringa omogućava stanarima da blisko motre energetsku potrošnju svog doma.

Finiji detalji su još uvek nedostupni u ovom trenutku, ali studenti sa SCI-Arc-a i Caltech-a očekuju da će imati spreman prototip za testiranje do kraja avgusta, taman na vreme za godišnje takmičenje Solar Decathlon u oktobru, koje je sponzorisano od strane Ministarstva energetike Sjedinjenih Američkih Država (DOE).

Video snimak ispod pokazuje malo više detalja o projektu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;