INFONET-468X60-BANNER

Pokretni most u obliku apostrofa

06.08.2013. | Dezzen

Ovaj most u obliku apostrofa, koji se nalazi u Halu u Engleskoj i projekat je londonskog arhitektonskog biroa McDowell+Benedetti, poseduje rotirajući mehanizam tako da može da se otvara kako bi napravio mesta za prolaz brodovima.

Most Scale Lane Bridge premošćuje reku između starog dela grada i još uvek nerazvijenog industrijskog zemljišta na istočnoj obali, stvarajući pešački put između gradskih muzeja i akvarijuma.

U saradnji sa građevinskim inženjerima iz firmi Alan Baxter Associates i Qualter Hall, biro McDowell+Benedetti je projektovao čelični most sa sporim kretanjem, tako da pešaci mogu da hodaju po njemu čak i kada se struktura pomera.

Obliku apostrofa stvara dve različite rute preko mosta. Prva je blagi nagib koji se proteže duž spoljne ivice, a drugi je stepenasti put koji ide duž unutrašnjosti mosta. Izdignuta kičma odvaja ova dva puta, stvarajući deo za sedenje i opuštanje sa pogledom na vodu, kao i element osvetljenja koji ukazuje na gore nalik peraju velike ajkule.

Centar rotacije je jednospratni valjak, sa restoranom unutra i platformom za razgledanje na krovu. „Crni čelični most ima karakterističan snažan karakter i zakrivljenu formu, što ga čini nezaboravnim orijentirom koji je jedinstven za Hal i njegovu pomorsku i industrijsku baštinu“, rekli su projektanti.

Donja strana mosta se sužava naviše omogućavajući prolaz manjih plovila bez potrebe za pomeranjem mosta. Instalacija od umetnika Najana Kulkarnija je takođe dodata i ona uključuje zvona koja zvone i pulsirajuće svetlo koje se aktivira kada most počinje da se pomera.

„Ovo ima praktičnu svrhu upozoravanja pešaka na neposredno započinjanje rotacije mosta i to pojačava dramatiku u vožnji“, dodali su projektanti. Osvetljenje koje se nalazi na niskom nivou osvetljava šetalište po mraku.

Arhitektonski biro McDowell+Benedetti je radio na nekoliko mostova u Velikoj Britaniji. Neki od drugih mostova uključuju 130 metara dugačakm pešački most u obliku slova S u Jorkširu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;