INFONET-468X60-BANNER

Vetroturbina sa štipaljkom dopunje proizvodnju energije solarnih panela

01.08.2013. | Gizmag

Mali vetrogeneratori su sve popularniji, i nedavno nam je pažnju skrenula kampanja sa interesantnim ciljem: mali vetrogenerator projektovan da bude pričvršćen za solarni panel. Kompanija Cleantec Wind ne samo da je stvorila prototip, već je i izračunala mogući povraćaj energije, odredila ciljnu cenu i postrojala dobavljače za početne isporuke.

Ideja kompanije Cleantec Wind je da doda ultralaki vetrogenerator uskog profila na gornju ivicu solarnih panela. To bi postavilo vetrogenerator nekoliko metara iznad zemlje, a u veoma turbulentnom vazduhu koje će postojati u toplim solarnim mrežama sa vetrovima koje duvaju preko njih. Solarni paneli već proizvode električnu energiju i već su povezani na mrežu za tu svrhu. (Međutim, solarne farme su projektovane za težinu panela, senke koje panele bacaju i izlaznoj moći solarnih farmi, tako da izgledi povezivanja vetrogeneratora sa njima postavljaju neke izazove.)

Sam vetrogenerator je pilično standardni Savonious generator sa više lopatica, što znači da će njegova proizvodnja biti manja od Darrieus ili turbina sa tri lopatice i vertikalnom osom. To je prihvatljivo ako se ona dobro uklopi sa generatorom i ako je cena odgovarajuća za količinu proizvedene energije.

Tvrdi se da generator proizvodi 2.000W izlazne energije, što je veće od tipičnog solarnog panela na koji bi bio prikačen. U ovom trenutku, ne postoji javno dostupni podaci testa kompanije ili nezavisnog testiranja koji bi tu tvrdnju potvrdili.

Iako predloženi uređaj možda nije savršen, ideja kompanije Cleantec Wind može u budućnosti potencijalno povećati proizvodnju energije solarnih farmi koje su, za razliku od vetrogeneratora, noću neaktivne.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;