INFONET-468X60-BANNER

Smela nova polovina jednoporodične kuće u Zagrebu

28.06.2013. | Dragan Marković | Super Prostor

Nastala kao zamenska polovina nekadašnjeg dvojnog objekta, ova se kuća za mladi par bez dece, uprkos svojoj neobičnoj pojavnosti, vešto uklapa u kontekst jednoporodičnih kuća kojima je okružena.

Na prvi pogled, objekat se sagledava kao atipični element u svom kontekstu. Dinamikom krovnih ravni on se segmentno uklapa u oblikovni kod susedstva, kojim dominiraju jednolični stambeni objekti dvovodnog krova. U težnji da prihvati obiman program, kuća samo u naznakama prati oblik i gabarit objekta na koji se prislanja, rekonfigurišući ostatkom svog volumena karakter stambenog pejzaža u kom se nalazi. No, dijalog objekta sa okruženjem složeniji je no što se na prvi pogled čini.

Kuća komunicira sa svojim susedstvom ne samo putem osnovne mase i spoljne opne, već i uređenjem dvorišta i u tu svrhu primenjene vegetacije, visine obodnog zida, stepenovanja nivoa privatnosti, mesta garažnog prostora i pozicioniranja tačaka sa kojih se kući pristupa. Za razliku od ostalih kuća u susedstvu, dvorište je zaklonjeno od pogleda u potpunosti, a prilaz kući jasno je određen.

Kuća je istovremeno statična i pokrenuta. Oblikovna nepravilnost osnovne mase, njena solidnost i stamenost ublaženi su nepravilnim ortogonalnim rasterom fasadnih ploča, različitom veličinom i dispozicijom prozora, te igrom odnosa belih i crnih površina (puno-prazno). Igra parova suprotnosti ogleda se i u likovno-estetskom uobličavanju grubosti materijalizacije ogradnog zida i rafinirane glatkoće fasade površine.

Za razliku od pomalo apstraktne spoljašnjosti, situacija unutar objekta sasvim je drugačija. Težište komunikacije i dinamike prostora čini povezanost tri gradivna elementa: kamina, stepeništa i galerije. Njih okružuju druge namenske prostorije, raščlanjene po sistemu kaskadnih polunivoa, na tragu Raumplana. Ovim principom prostorne organizacije maksimizira se iskorišćenost raspoloživog gabarita, definisanog strogim urbanističkim propisima iz kojih proizilazi i oblikovna rigidnost kuće.

Jasno prostorno definisana, a pritom oblikovno specifična, ova kuća ne redefiniše samo pejzaž izgrađene strukture u kojoj se nalazi, već i uobičajene pristupe osetljivoj temi dogradnje postojećih objekata.

Više o projektu:

Objekat: Obiteljska kuća na Peščenici
Mesto: Zagreb (Hrvatska)
Program: Urbana kuća za mladi par
Površina: 266m²
Godina: 2012.
Autor: DVA ARHITEKTA doo – Tomislav Ćurković / Zoran Zidarić
Koautor: Tomislav Burgund d.i.a.
Fotografije: Robert Leš

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;