INFONET-468X60-BANNER

Rekonstruiše se Berlinska palata

13.06.2013. | Tanjug

Berlinske vlasti u sredu su počele sa rekonstrukcijom Berlinske palate, što je projekat vredan 590 miliona dolara pokrenut sa ciljem obnavljanja baroknog arhitektonskog dragulja koji su uništili najpre saveznici, a potom komunisti.

Predsednik Joahim Gauk prisustvovaće zvaničnom postavljanju kamena temeljca Berlinske palate koja se nalazi u najpoznatijoj ulici u gradu - Pod lipama (Unter den Linden) i koju su nekada pruski prinčevi nazivali svojim domom.

Nova zgrada, koja će biti inaugurisana 2019. godine, biće kulturni centar, a dugogodišnje planiranje njene rekonstrukcije nije proteklo bez problema, naročito zbog visokih troškova i to u trenutku kada se mnoge evropske zemlje bore sa ekonomskom krizom, a Nemačka predvodi kampanju restriktivnijih budžeta.

I dok će nemačka vlada i gradski oci iskeširati najveći deo sredstava, nemački aristokrata Vilhem fon Bodien prikupio je gotovo 80 miliona evra tokom nekoliko godina kampanje za ponovnu izgradnju palate.

Projekat je takođe, piše AFP, izazvao kontroverze jer je predvideo rušenje Palate republike u kojoj se nalazio parlament Istočne Nemačke i kulturni centar koga se rado sećanju mnogi.

Ogromna zgrada od stakla i mermera, završena 1976. godine, za koju se potom ispostavilo da je zagađena azbestom, srušena je 2006. Njeno rušenje bivši Istočnoberlinci doživeli su kao dodatno urušavanje njihovog identiteta posle ujedinjenja Nemačke 1990. kada se radilo na brisanju svih tragova komunističkog režima.

Kada su se nemačka vlada i parlament 1999. iz Bona preselili u Berlin koji je ponovo postao glavni grad, tadašnji kancelar Gerhard Šreder bio je za rušenje Palate republike. "Toliko je čudovišna da bih na njenom mestu više voleo da vidim palatu", rekao je on tada. Nekoliko godina kasnije, nemački parlament je dao zeleno svetlo izgradnji palate.

Originalna palata teško je oštećena tokom savezničkog bombardovanja u Drugom svetskom ratu, a ostatke su komunističke vlasti uništile 1950.

Najveći deo fasade nove palate, koju je dizajnirao italijanski arhitekta Franko Stela, biće napravljen od replika originalne Hohencolern palate čiji najstariji delovi datiraju iz 15. veka iako je najveći deo izgrađen početkom 18. veka.

Nazvana "Humboldt forum" nova palata biće dom kolekcija berlinskog Etnološkog muzeja i Muzeja azijske umetnosti, kao i naučnih kolekcija Univerziteta Humbolt, biblioteke i kulturnog centra.

Nemačka je proteklih godina relativno verodostojno reprodukovala nekoliko uništenih zgrada, uključujući i hotel Adlon u Berlinu koji je nestao tokom Drugog svetskog rata. U Drezdenu ponovo je izgrađena identična verzija Frauenkirhea, crkve koja je uništena tokom savezničkog bombardovanja.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;