IZOLACIJA-468X60-BANNER

Nisko-ugljenični beton

10.06.2013. | Jetson Green

Kompanija Atlas Block, proizvođač betonskih proizvoda iz Ontarija, potpisala je ugovor o licenciranju sa kompanijom CarbonCure, lideru u tehnologiji betona za zelenu gradnju, kako bi proizveli nisko-ugljenični beton koji će značajno smanjiti emisiju ugljenika u betonskoj industriji.

Nekoliko meseci je provedeno u testiranju bolt-on tehnologije kompanije CarbonCure u postrojenju Atlas Block. Metod odvaja ugljen-dioksid iz betona prilikom procesa proizvodnje. CO2 otpad se konzumira tokom proizvodnje betona i pretvara se u čvrsti krečnjak, samim tim stvarajući bolji betonski proizvod.

„Ovo bi moglo da transformiše celu industriju betona“, rekao je Don Gordon, izvršni direktor kompanije Atlas Block. „Ja sam u ovoj industriji mnogo godina. Ovo je, po mom mišljenju, najuzbudljivije tehnološko unapređenje koje sam video.“ Beton je odgovoran za oko 5 odsto svetskih emisija gasova koji izazivaju efekat staklene bašte kao najrasprostanjeniji građevinski materijal.

Nekoliko velikih firmi je pokazalo zainteresovanost za ovaj proizvod, uključujući i biro B+H Architects. „B+H Architects je veoma impresioniran ekološkoj održivosti ove tehnologije koja će biti dostupna na svim novim proizvodima kompanija Atlas Block i CarbonCure“, rekao je Metju Roberts iz biroa B+H Architects.

Kompanija Atlas Block se pridružila distributerima CarbonCure, kompaniji The Shaw Group iz Nove Škotske, kao i kompanije Basalite Concrete Products iz Kalifornije kako bi zadovoljila globalnu potražnju za unovativnim zelenim građevinskim materijalima.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;