INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kuća 2G od biroa Stación-ARquitectura

30.05.2013. | Dezzen

Osamljeno dvorište je sakriveno iza dramatične betonske fasade ove kuće u Nuevo Leonu, Meksiko, projekat biroa Stación-ARquitectura iz Montereja. Porodična kuća, nazvana Casa 2G, postavljena je na pravougaonoj parceli. Dvorište u obliku slova L deli kuću na dve polovine, sa dnevnim prostorom na jednoj strani i spavaćim sobama na drugoj strani.

Od biroa Stación-ARquitectura je zatraženo da naprave kuću što je jednostvanije mogućom, ali da takođe dodaju neke jedinstvene karakteristike za stanare. „Izazov je bio da se postigne ovo sa najmanjim brojem korišćenog materijala i uz njihovo racionalno i inteligentno korišćenje“, rekao je arhitekta Sezar Gerero (César Guerrero).

Arhitekte su projektovali ogoljenu betonsku konstrukciju sa minimalnim detaljima oko vrata i prozora. „Materijali i proces izgradnje su generisani od strane direktne lokalne radne snage na licu mesta“, rekao je Gerero, „tako da kuća kombinuje industrijski sirove materijale sa lokalnom zanatskom izradom“.

Tri spavaće sobe i radna soba su povezani duž istočne strane kuće. Svaka od soba se otvara ka malom uskom privatnom dvorištu, a dodatno sve spavaće sobe imaju sopstvena kupatila.

Suprotna strana kuće ima situaciono rešenje otvorenog tipa sa kuhinjom na jednoj strani, trpezarijskim delom u centru i dnevnim prostorom na samom kraju. Staklena fasada okružuje dve strane prostora, tako da stanari mogu lagano da pristupe samom dvorištu.

Pravougaoni svetlarnici buše krov u različitim sobama, donoseći delove svetlosti u samu kuću u toku dana.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;