INFONET-468X60-BANNER

Američki klasični dizajn inspiriše aluminijumsku konverziju potkrovlja

27.05.2013. | Gizmag

Za svoj projekat potkrovlja Kempart u Liježu, belgijski biro Dethier Architectures želeo je da istupio od klasičnih stilova pretvaranja industrijskih zgrada u apartmane, što je i uradio uz pomoć aluminijumske kapsule inspirisane klasičnim američkim dizajnom.

„Imali smo sreće da imamo posvećenog i prijemčivog klijenta koji je bio fasciniran preciznim inženjeringom“, stoji u opisu projekta biroa. Tako da se biro posvetio projektovanju vizuelno upečatljive, ali ipak korisne aluminijumske kaspule koja se postavlja u sredini stana u potkrovlju (koji je ranije bio pekara industrijske razmere).

Kako bi napravili mesta za kapsulu, bilo je neophodno podupiranje krovne konstrukcija postavkom metalnih pločica u najvišim krovnim gredama, što je omogućilo da se niže horizontalne grede uklone, oslobađajući na taj način vertikalni prostor.

Sama kapsula sadrži dva kupatila, toalet, opremu za grejanje i ventilaciju kao i prostor za skladištenje. Ona takođe ima ulogu paravana u prostoru, pošto je sa jedne strane dnevna soba (sa televizorom koji je uredno ugrađen u kapsuli), a spavaća soba na drugoj strani.

Umetnik Žan Gilbert je bio angažovan da izabere boje za osvetljenje u kupatilima. Njegov izbor je pao na zelenu i narandžastu, što je dodalo na zanimljivosti enterijera potkrovlja zahvaljujući kvadratnim prozorima kroz koje obojeno osvetljenje može biti osmotreno.

Ljubitelji industrijskog dizajna će bez sumnje prepoznati inspiraciju koja leži iza kapsule. Biro Dethier Architectures kaže da je poznata prikolica Airstream, dizajnirana od strane Vilijama H. Bavlusa, uticala na odabir materijala, forme, kao i na detaljima na kapsuli, mada je njegov brušeni finiš možda malo manje sjajan (i lakši za održavanje) od originala.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;