INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Termoizoacija od vune na škotskoj seoskoj kući

17.05.2013. | Gizmag

Recimo da ste treća generacija u porodici koja se bavi stočarstvom na jugozapadu Škotske, i nameravate da izgradite novu seosku kuća koja će biti ekološka. Izgradnja ekološki svesne kuće u ovoj klimi zahteva postavku izolacije do ušiju. Sada, recimo da je to farma ovaca koju vodite... pa, da li biste? Bi, zar ne?

To su uradili i Meri i Nil Gurlej, koji su se obratili arhitektonskom birou Mark Waghorn Architects za pomoć u projektovanju doma Three Glens, kuće sa petoro spavaćih soba na njihovoj farmi blizu grada Monaiva. Svi spoljašnji zidovi kuće su izolovani uz pomoć stoke.

„Vuna je sa naših ovaca na farmi, ali je bila tretirana na sličan način kao izolacioni proizvodi od vune koji se nalaze na tržištu“, rekao je arhitekta Mark Vaghorn. Koeficijent toplotne provodljivosti ovih zidova izolovanih vunom su izračunati na 0,18 W/kvm (malo izvan rigoroznih zahteva Passivhaus). 

Ali, ne može se izolovati samo sa vunom, tako da je kuća Three Glens trostruko zastakljena, sa prozorima koji postižu Passivhaus standard vrednosti U od 0,7 W/kvm. Dizajn je toliko nepropusan da je mehanička ventilacija, zajedno sa sistemom rekuperacije toplote, morala biti dodata kako bi dovoljno vazduha cirkulisalo (otvori na prozorima su izbegnuti kako bi se dobila dobra zaptivenost i termo nepropustljivost).

Veći deo kamena korišćen u gradnji je uzet iz okolnih polja, gde je bio izložen oranju mnogo godina. Zgrada je presvučena hrastovinom koja je rasla na farmi.

Kuća se zagreva sa podnim grejanjem koje se snabdeva sa podzemnom toplotnom pumpom, a dopunjuje se sa kaljavom peći na drva koja je postavljena u kameni zid. Ovo je mnogo efikasniji način dobijanja toplote iz drveta od obične peći zbog svoje poboljšane izolacije i sposobnosti da spaljuje drvo na većim temperaturama. Kameni zid koji deluje kao termalna masa pomaže u regulaciji temperature u životnom prostoru.

Takođe, kuća Three Glens se oslanja na obnovljivi izvor energije koji je obilat u ovom delu Velike Britanije - vetar. Obližnja vetroturbina od 100kW generiše dovoljno energije za 25 domova, a većina energije koja se dobije se vraća u mrežu. Sve potrebe kuće za vodom su zadovoljene bušotinom, dok solarni termalni sistem doprinosi zagrevanju vode.

Pored toga što ima funkciju radne seoske kuće, Three Glens će poslužiti i kao pansion sa obrocima koje su napravljene od sastojaka koje se gaje na farmi.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;