INFONET-468X60-BANNER

Negujte kroz prirodu

08.05.2013. | WAN

Atuarfik Hans Lynge škola u Nuku, Grenland je mnogo stvari: vrhunska obrazovna ustanova; lekcija u održivom projektovanju škola; i putokaz za novoprojektovani projekat pijace u Kingorputu. Projektovana od strane danskog arhitektonskog biroa KHR Arkitekter A/S, projekat veličine 6.000 metara kvadratnih je ušuškan u kameno urbano tkivo kao „centar za budući razvoj grada“.

Projekat vredan 17 miliona evra je završen u saradnji sa kompanijom Troldtekt čiji  ekološki akustični paneli daju prirodnu notu ovom rustičnom projektu. Školska zgrada je postavljena na neravnoj lokaciji, u podnožju planine u Kingorputu. Niz naizmeničnih učionica se račva iz glavne školske zgrade u centru, iskorišćavajući prednost terena i pružajući neverovatno slikovite poglede na luku.

Zbog stenovite topografije lokacije, školska zgrada je ranjiva na udare jakih vetrova i nalete snega ili vode. Zbog toga, velike strehe su inkorporirane kako bi zaštitile strukturu sa uzdužnim kamenim olukom koji brani severnu fasadu od prodora vode. Pažljivo nagnuti krovovi vode jake vetrove preko zgrade u glatkom pokretu, štiteći zgradu od previše revnosnih naleta.

Oslanjajući se na organsku, nerafinisanu prirodnu lokaciju projekta, biro KHR Arkitekter se opredelio za široku upotrebu drvenih materijala u celom objektu. Akustični paneli kompanije Troldtekt su napravljeni od 100 odsto prirodnih drvenih vlakana mešanih sa cementom kako bi dali željeni organski osećaj zajedno sa funkcionalnim prednostima koje uključuju: visoku apsorbciju zvuka, dugotrajnost, prirodnu propustljivost vazduha, nisku cenu učinka životnog ciklusa i Srebrnu (Silver) sertifikaciju u sistemu C2C (Cradle to Cradle - od kolevke do groba).

U unutrašnjosti škola inkorporira velika prostranstva prozora koji uvlače prirodnu svetlost unutra, i visoke ulaze koji daju svetli i vazdušasti osećaj. Blokovi boja crvene, žute i narandžaste oživljavaju inače neutralnu formu na dramatičan način, skrećući pažnju na objekat koji stoji u oštrom kontrastu sa planinom u pozadini.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;