IZOLACIJA-468X60-BANNER

4D sportski tereni za višestruke namene

13.03.2013. | Gizmag

Neki sportski objekti (setite se zatvorenih košarkaških terena/terena za mali fudbal...) koriste svoj prostor da podrže višestruke sportove. Skoro smo pisali o terenima od stakla sa LED diodama koje služe da obeleže linije za više sportskih dešavanja, ali novi 4D sportski tereni koji se razvijaju u Holandiji ovaj koncept prebacuje na viši nivo. Koncept zamišlja upotrebu sportskog terena koji rotira između tri odvojene površine i njeni dizajneri se nadaju da će uspeti da razviju teren koji je 24 časa dnevno u upotrebi.

4D sportski teren koristi niz panela kako bi formirao kompletnu površinu. Prizmatična mašinerija koja radi ispod nivoa tla rotira panele tako da formiraju tri različite površine. Jedan set panela stvara fudbalski teren sa veštačkom travom, drugi stvara plastični teren za više sportova, dok je jedan stvoren za nesportsku namenu, kao što je bilbord oglašavanje ili solarne panele.

Sa postavljenim sistemom, jedan teren može da primi više sportova, sakuplja energiju ili zarađuje novac od oglašavanja tokom pauzi. Umesto hladnog, napuštenog terena zimi, imate solarno polje koje zarađuje novac. Stranke veruju da on može da pomogne da sportski klubovi budu samoodrživi, stičući prihode potrebne da plate svoje troškove.

4D sportski teren je zamišljen prošle godine od strane holandskih kompanija Sublean i InnosportNL i gradi se uz pomoć nekoliko drugih partnera, uključujući i ProFit, organizacija koja podržava sportske inovacije i koja je finansirana od strane Evropske unije. On se gradi na testirnom terenu kompanije ProFit u Ajndhovenu u Holandiji.

ProFit upravlja sa nekoliko testirnih terena na kojima njeni partneri testiraju novu sportsku opremu. Projektanti 4D terena će sakupiti povratne informacije o iskustvima korisnika i koristiti ih za stvaranje komercijalne verzije rotirajućeg sportskog terena. Testirni 4D teren će biti otvoren za nekoliko meseci u Ajndhovenu.

4D sportski teren koristi ono što kompanija Sublean naziva „Cablean Technology“, koja se opisuje kao „prva na svetu trajna trodimenzionalna površinska tehnologija“. Sportski tereni su samo jedna od mnogih primena ove tehnologije, a kompanije je najviše zainteresovana za korišćenje „Cablean“ panelnog sistema u infrastrukturi i arhitekturi.

Oni, na primer, zamišljaju opremanje zgrada sa rotirajućim zidovima kako bi sami objekti postali multifunkcionalni - sakupljajući energiju sa solarnim panelima, prikazivajući oglase ili umetničko osvetljenje, na primer. Oni su završili koncept 2009. godine, ostvarili prvu industrijsku primenu prošle godine i planiraju da opreme Amsterdamsku Arenu sa 4D fasadom ove godine.

Video ispod pokazuje malo više o „prvom 4D sportskom terenu na svetu“.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;