INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Bora u vremenu - novi materijal koji odbija mikroorganizme

13.03.2013. | Architect Magazine

Kada je u pitanju ozelenjavanje, nisu svi oblici života poželjni. U pomorskoj arhitekturi, na primer, bakterije se akumuliraju na trupovima brodova tokom vremena, što rezultira u većem otporu vode i većoj potrošnji energije. Baktericidne farbe su opcija, ali ovi premazi opterećeni toksinima mogu dovesti do nenamerne štete po životnu sredinu.

Tim istraživača sa Univerziteta Djuk (Duke University) nedavno je najavio razvoj jedne talasaste površine koja odbacuje neželjene mikroorganizme bez upotrebe hemikalija. „Mi smo razvili materijal koji se 'bora', ili menja površinu u odgovoru na stimulans, kao što je istezanje, pritisak ili elektricitet“, rekao je Ksuanhe Džao, docent na Mašinskom fakultetu Pratt Djuk Univerziteta. „Ova deformacije može efikasno odvojiti biofilmove i druge organizme koji su se akumulirali na površini.“

Deformacije električnom strujom se mogu primeniti i na druge tehnologije kojima biofilmovi predstavljaju problem - kao što je oprema za prečišćavanje vode ili medicinski implanti. Arhitektura takođe može imati koristi, posebno u vlažnim područjima podložnim plesni. Primarni izazovi uključuju razvoj materijala na industrijskom nivou, sa otpornim i efikasnim sistemom za distribuciju elektriciteta.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


ISOMAT
ISOMAT
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.isomat.rs

LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

BAUMIT
BAUMIT
BEOGRAD-KALUĐERICA
www.baumit.rs

TRITONEX
TRITONEX
KRAGUJEVAC
tritonex.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;