INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Morska trava kao izolacija

12.03.2013. | Gizmag

Ako živite blizu Sredozemnog mora, možda su vam poznate kuglice od morske trave koje redovno more izbacuje na plažu. One se sastoje od biljke Posidonia oceanica (poznatija kao Neptunova trava), i generalno se ona posmatra kao velika smetnja. Sada, međutim, nemački Fraunhofer institut za hemijsku tehnologiju je uključen u projekat koji pretvara te male loptice u visoko kvalitetnu građevinsku izolaciju.

Pored toga što je u izobilju, obnovljiva i neželjena ni za šta drugo, mrtva morska trava je navodno otporna na buđ, skoro potpuno nezapaljiva, neće istruliti, i ne zahteva dodavanje bilo kog drugog jedinjenja - što je dobra vest za ljude koji su osetljivi na hemiju. Ona takođe može da apsorbuje vodenu paru i da je ispusti naknadno, bez da ugrozi svoju izolacionu vrednost.

Pretvaranje „Neptunovih kuglica“ u više lako primenljivi vid izolacije se, međutim, pokazalo kao izazovan zadatak. U svoj urolovanoj formi, morska trava ima dosta peska, i njena vlakna imaju tendenciju da zahvataju stvari, izazivajući grupisanje kuglica.

Mehaničko trešenje morske trave je izgleda bilo dovoljno. Ono je izazvalo razdvajanje grupisanih kuglica trave, kao i oslobađanje od peska. Nakon trešenja, Neptunove kuglice putuju duž transportne trake i bivaju isečene. Kao rezultat toga, morska trava više nije u formi lopte, već se umesto toga sastoji od labavih negrupišućih vlakana dužine 1,5 do 2 santimetara. Navodno za ceo proces nije potrebno puno energije.

Vlakna mogu biti skladištena i transportovana u plastičnim kesama, i zatim uduvana ili ručno pakovana na tavanima ili zidovima poput bilo kog drugog tipa izolacije. Labavi materijal ima energetsku vrednost od 2.502 jula po kilogramu Kelvina, za šta Institut Fraunhofer tvrdi da je 20 odsto veća nego kod izolacije na bazi drveta. Takođe postoje planovi da se učini dostupnim u tankom sloju.

Neptunove kugle se trenutno ručno sakupljaju i transportuju u Nemačku iz Tunisa i Albanije. Izolacija se proizvodi i prodaje pod imenom NeptuTherm, od strane kompanije koja nosi isto ime.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;