INFONET-468X60-BANNER

Najviša zgrada na svetu od drveta

05.03.2013. | Design Build Source

Melburn, Australija je dom najvišoj apartmanskoj zgradi napravljenoj od drveta. Desetospratnica nazvana Forté ruši uobičajene koncepcije gradnje. Zgrada vredna 11 miliona dolara projektovana je i izgrađena od strane kompanije Lend Lease i završetak njene gradnje je proslavljen prošle nedelje.

Smeštena u rastućem okrugu Viktorija Harbor na dokovima Melburna, zgrada se nalazi na promenadi dugačkoj 2,5 kilometara i cilj je je da bude prva stambena zgrada sertifikovana sa 5 zvezda programa Green Star As Built u Australiji.

Kako bi smanjili emisiju ugljenika zgrade, izabrano je korišćenje unakrsno lameliranog drveta (CLT - Cross Laminated Timber) namesto betona kao primarnog struktulanog materijala. Ukupno 760 panela sertifikovanog i proizvedenog drveta je isporučeno iz Austrije za potrebe gradnje zidova, podova i plafona koji su isto građeni od čvrstog drveta.

U skladu sa održivim fokusom zgrade, beton koji je bio neophodan u prizemnom nivou sadrži visoki nivo pepela kako bi bio lakši i energetski efikasniji od običnog betona bez gubljenja svoje materijalne snage.

Studija sprovedena na Univerzitetu RMIT pronašla je da „se očekuje da će upotreba CLT proizvesti snatno niže emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte za više od 1.400 tona u odnosu na tradicionalne materijale poput betona i čelika“. Unakrsno lamelirano drvo (CLT) čuva svoju snagu kroz proces lameliranja slojeva čvrstih drvenih panela u toku proizvodnje.

„Projektovana i proizvedena u fabričkim uslovima, zgrada Forté je za 30 odsto brže izgrađena, sigurnije i sa većom preciznošću od tradicionalnih građevinskih materijala“, objasnio je Deril Paterson, direktor operative kompanije Lend Lease. „To je takođe dovelo da smanjenja građevinskog saobraćaja do i od lokacije, što je izazvalo manje poremećaja za zajednicu i proizvelo manje otpada.“

„Za razliku od Evrope, gde se ovaj revolucionarni materijal koristi već više od jedne decenije, Australija je tek na početku svog CLT puta i ima još mnogo da prođe kako bi u potpunosti prepoznala ogroman potencijal na našem tržištu“, dodao je on.

Sa CLT koji nudi bolje termičke performanse, Paterson veruje da će stanari iskusiti „prosečne uštede od 300 dolara godišnje ili do 25 odsto manje od tipične apartmanske zgrade“. Efikasne slavine, mašine za pranje veša i sudova su ugrađeni u celom kompleksu i sistem prikupljanja i skladištenja kišnice pruža tehničku vodu za ispiranje toaleta i snabdevanje protivpožarnog sistema.

Zgrada ima prosečni NatHERS rejting od 7 zvezdica zahvaljujući obrnutom ciklusu grejanja i hlađenja. LED osvetljenje dodaje održivim funkcijama objekta, a svaki apartman ima prozore koji gledaju na dva pravca, pružajući obilje prirodne svetlosti i prirodnu ventilaciju.

Zgrada se uklapa u urbanističke trendove u Melburnu kombinovanjem održivosti sa modernim životnim stilom. Objekat Forté ima 23 prostrana stambena apartmana - samo tri po spratu - kao i maloprodajni prostor i četiri luksuzne gradske kuće koje su u komšiluku drvene zgrade.

Povrtnjak je postavljen na balkonu svakog stana, dok zelene javne površine podstiču stanare da žive na „zeleni“ način i budu deo zajednice u zgradi koja proslavlja održivu budućnost Melburna.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;