INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Metalna OT2 kuća u Japanu

20.02.2013. | Gizmag

Kažu da zidovi mogu da govore i ako bi hladni, metalni zidovi bez prozora kuće OT2 u centru Osake u Japanu mogli da kažu nešto, sigurno bi to bilo: „Ostavite me na miru.“ Oni dovoljno srećni koji uspeju da prođu prag kuće (zajedno sa metalnim vratima i lancem umesto kvake) bi, međutim, bili u šoku. U oštrom kontrastu sa spoljašnjom ljuskom, porodična kuća nudi toplu i gostoljubivu atmosferu sa difuznim osvetljenjem i drvenim enterijerom koji se udobno rasprostire preko tri nivoa.

Kuća OT2 je projekat Šuhei Endo arhitektonskog instituta i nalazi se u sendviču između dve druge zgrade. Prema klijentovoj želji da kuća ima sigurnu fasadu koja može da propušta vazduh i svetslost, projektni tim je osmislio spoljnu ljusku od perforiranog čelika koji omogućava prodor prirodne svetlosti i vezduha.

OT2 kuća smešta petočlanu porodicu (dvoje odraslih i troje male dece) na tri nivoa sa ukupnom površinom od 127,7 kvadratnih metara (što je u Japanu poprilično velika površina kuće). Glavna spavaća soba se nalazi u zadnjem delu prizemlja, dok su toalet i ostava u prednjem delu. Penjanje uz centralne četinarske japanske stepenice dovodi vas do otvorene kuhinje i trpezarije, kao i dnevne sobe koja je okrenuta ka severu i terasom.

Dalje penjanje uz stepenice će vas dovesti do spavaće sobe za decu i kupatila. Centralni atrijum deluje kao fokalna tačka za članove porodice i putem svetlarnika pušta prirodnu svetlost, a po potrebi se on može i otvoriti i pustiti vazduh u unutrašnjost kuće. Unutrašnji zidovi i plafoni su napravljeni od drvenih panela, dok je hrastov pod rasprostranjen u celoj kući.

Iako danju porodična tvrđava deluje neprobojno, kada padne mrak i kada se svetla uključe unutra, prolaznicima je dozvolje uvid u inače tajni svet u njoj.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;