INFONET-468X60-BANNER

Samolečeći rastegljivi električni kablovi

24.01.2013. | Gizmag

Prošlog meseca smo čuli kako je ekipa naučnika, predvođena dr Majklom Dikijem (Michael Dickey) sa Državnog Univerziteta Severne Karoline, stvorila električni kabal koji može da se rastegne do osam puta njegove regularne dužine, i da je još uvek sposoban da provodi struju. To je moguće zahvaljujući provodnoj tečnoj metalnoj leguri od galijuma i indijuma, sadržana u elastičnom polimerskom omotaču. Sada je Dikijev tim razvio novi tip kabla koji ne samo može da se rasteže, već i da se samozaleči kada je isečen.

Istraživači su počeli sa cilindričnom dužinom komercijalno dostupnog samolečećeg polimera, zatim su koristili čvrstu žicu koja je probušila male tunele kroz njegovo jezgro od jednog kraja do drugog. Ovi tuneli, poznati kao mikrofluidni kanali, su zatim ispunjeni istim tečnim metalom od indijuma i galijuma koji je korišćen za izradu rastegljivog kabla. Zbog činjenice da je provodno jezgro kabla tečno, ono se prostire uz elastični omotač, održavajući konstantan tok električne energije.

Ako se desi da se kabal preseče na pola, izloženi tečni metal na svakom kraju reza će oksidirati. Ovo će izazvati formiranje tankog filma preko izloženog metala, „slično tankoj kori na krem bruleu“, kako objašnjava Diki. Iako je film prilično krhk, on je dovoljan da spreči tečnost da curi iz kabla.

Ako bi neko tada uzeo ta dva dela kabla i pritisnuo odsečene krajeve jednog uz drugo, polimerska kora bi se stopila jedna sa drugom na molekularnom nivou, dok bi film na metalu popustio, omogućavajući tok tečnog metala duž cele dužine kabla ponovo. Drugim rečima, kabal bi se vratio u prvobitno stanje jednog kontinuiranog materijala.

Iako ovaj poslednji kabal nije toliko rastegljiv kao onaj iz prethodne verzije zbog korišćenja različitih polimera, njegovi samoisceljujući kvaliteti bi očigledno doprineli tome da on bude lako opravljiv. To bi ga moglo učiniti idealnim materijalom za upotrebu u visoko stresnim uslovima. Pored toga, kola bi mogla biti kreirana ili ponovo povezana korišćenjem ničega više nego makaza. Takođe je sugerisano da više komada polimera sa tečnim metalom može biti spojeno s kraja na kraj, i to u cilju stvaranja trodimenzionalne provodne strukture.

Istraživački rad je nedavno objavljen u žurnalu „Advanced Materials“ (Napredni materijali). Samolečeće sposobnosti kabla se mogu videti u video snimku ispod (napomena: video snimak je na engleskom jeziku). 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;