INFONET-468X60-BANNER

Smuti pa prospi i voilà: Savremena arhitektura

23.11.2012. | Gradjevinarstvo.rs

Čuveni arhitektonski biroi MVRDV i Jerde, kao i inženjerska kompanija Arup su udružili snage u projektovanju Peruri 88 - nebodera u Džakarti u Indoneziji. Višeslojni vertikalni grad je konglomerat od nekoliko različitih objekata poređanih pod različitim uglovima i koji prema rečima arhitekata "balansira sa udobnošću doma i bujnim vrtovima na nebu".

Na prvi pogled, neboder Peruri 88 deluje kao arhitektonski kolaž sastavljen od različitih objekata pripojenih jedni uz druge. Samostalni grad u malom obuhvata stanove, hotele, kancelarije, prodavnice, bioskope, džamiju, amfiteatre i bujne zelene prostore na svim visinama.

Vertikalni grad je zasnovan na komercijalnoj platformi koju je projektovao biro Jerde. Iz komercijalne osnove rastu četiri kule, koje podržavaju stambeni i poslovni prostor Peruri 88. Džakarta je gusto naseljen grad koje su veoma potrebni zeleni prostori, tako da su arhitekte uključili bašte, bazene i zelene terase širom celog projekta. Lokalno drveće i biljke će popuniti svaki sprat, stvarajući šumu na nebu koja služi kao prirodni vazdušni filter za grad.

Peruri 88 će nuditi smeštaj za svačiji životni stil. Od garsonjera, do apartmana i penthausova. Svaki stambeni sektor će imati zajednički krovni park koji kombinuje zelenilo sa sportskim površinama. Niži nivoi sadrže kancelarije, hotele i maloprodajne centre. Ceo samostalni grad će biti određen sa panoranskim restoranom koji će pružati posetiocima i stanovnicima prelepe poglede na Džakartu.

Nama, pak, ovo liči na čuveni geg sa arhitektom Frenkom Gerijem u crtanoj seriji Simpsonovi. Da li ste pogledali tu scenu? Elem, u njoj je arhitekta Geri angažovan da projektuje koncertnu dvoranu za Springfild, ali u nemogućnosti da pronađe dobro rešenje, gužva papir na kome je do maločas crtao i baca ga na pod. Zatim, nakon pogleda ka tom istom papiru, shvata da je to ono što je želeo da stvori. Voilà! Eto rešenja.

Tako i ovaj neboder deluje. Potpuno brzopleto. Arhitektura - smuti pa prospi. Pa šta ispadne. Mada, bitno je da se razlikuje, zar ne? Uz dužno poštovanje čuvenim, neprikosnovenim arhitektonskim biroima, za ovaj projekat bismo vrlo rado voleli da bude jedan od onih zaboravljenih na papiru.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;