INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Budućnost se nalazi u drvenoj pulpi

31.10.2012. | Atlantic Cities

Postoji toliko mnogo dobrih stvari koje se mogu reći o nano-kristalnoj celulozi (NCC - nano-crystalline cellulose), tako da je jako teško znati odakle da počnemo. On je lagan, on provodi elektricitet, jak je kao kevlar, nije štetan po ljude i jeftino se proizvodi od resursa koje imamo u obilju. A od jula, on se proizvodi u fabrici u Viskonsinu, SAD, koju vodi Laboratorija za proizvodnju šumskih proizvoda (U.S. Forest Service's Forest Products Laboratory), treće fabrike ove vrste na svetu i prve u Sjedinjenim Američkim Državama.

Rukovodioci iz IBM-a, Ecolab-a i Lockheed Martin-a su prisustvovali otvaranju fabrike od 1,7 miliona dolara u Medisonu, za koju se očekuje da će podržati rastuće tržište nanoceluloze i doprineti onome što za šta USDA misli da će biti industrija vredna 600 milijardi dolara do 2020. godine. Lokalna NBC stanica je objavila vest u kojoj su stručnjaci predvideli "domino efekat u svim industrijama", i nazvali fabriku "ključnom za promenu igre".

Dakle, šta je to zapravo? NCC je sastavljena od sićušnih vlakana celuloze, najčešćeg organskog jedinjenja na svetu, koji se nalazi u izobilju u svim biljnim materijalima. Nova tehnologija može da prečisti drvenu pulpu sve dok ne ostane samo NCC, a dobijena pasta pokazuje mogućnosti koje proizvođači tek počinju da shvataju.

Časopis New Scientist izveštava da materijal može da promeni skoro sve što koristimo:

"NCC će zameniti metalne i plastične delove automobila i mogao bi da učini nanoorgansku plastiku zastarelom u ne tako dalekoj budućnosti", kaže Fil Džons (Phil Jones), direktor ulaganja i tehnologija u francuskoj kompaniji za mineralnu obradu IMERYS. "Bilo ko ko pravi automobile ili plastične kese će želeti da se uključi u ovo", kaže on.

I to praktično bez troškova:

"Lepota ovog materija jeste da je on toliko dostupan i u izobilju da mi ne moramo da ga pravimo. Mi čak i ne moramo da koristimo cela drveća; nanoceluloza je samo 200 nanometara dugačka. Ako bismo želeli, mogli bismo da koristimo grančice i grane ili čak i piljevinu. Mi pretvaramo otpad u zlato."

Kakve ovo ima veze sa našim gradovima? Pa, kao što je Džons rekao, to bi moglo promeniti naš način na koji razmišljamo o plastičnim kesama i automobilima - i to je samo početak. Sa dobrim osobinama zateznih i kompresivnih snaga koje su rivalske građevinskim materijalima, nanoceluloza bi doslovno mogla da promeni tkivo naših urbanih centara.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;