INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Novi Sad: Studenti arhitekture sami napravili most

25.09.2012. | 24 sata

Novi Sad odnedavno ima još jedan most. Drveni most koji spaja Limanski park i Kinesku četvrt je, istina, dug tri i po metra, a širok četiri, ali su ga sami napravili studenti arhitekture. Veliko je zadovoljstvo gledati kako ljudi koriste most, kažu oni.

Ideja je potekla od troje studenata četvrte godine arhitekture, Aleksandre Borocki, Dragane Pašćan i Vladimira Rakića, te će se stoga most zvati „D.V.A.“. Oni su videli kako deca koja dođu u limanski skejt-park pokušavaju da preskoče jendek, ali i da se drugi sugrađani muče pokušavajući da savladaju duboku i široku prepreku. Uz pomoć asistenta na predmetu geometrija i vizuelizacija slobodnih formi Milana Šijakova napravili su projekat i pribavili svu dokumentaciju i dozvole.

- Bilo nam je potrebno oko tri meseca da dobijemo svu dokumentaciju, jer nismo hteli da radimo ništa bez papira. Uspeli smo zahvaljujući Zavodu za izgradnju grada i Zavodu za urbanizam, kao i gradskoj Upravi za urbanizam – priča Šijakov. On dodaje da je izabrana lokacija koja spaja stazu u parku i glavni prolaz kroz Kinesku četvrt, kod popularnih klubova i kafića.       

Studenti su sami napravili projekat, a potom su vredno radili i pripremali sve za njegovo postavljanje.

- Iskopali smo rupe i napravili betonske temelje. Sav materijal smo držali u „Tri princeze“, jednoj od hala u Kineskoj četvrti, i tu smo obrađivali drvo, šmirglali, farbali, lakirali... Uvek smo posao delili na licu mesta, ali radili smo ono što pre nismo bili u prilici da probamo – priča Srđan Jorgić koji se pridružio startnoj trojci zajedno sa Draganom Vukovićem, te je petoro studenata ukupno pravilo most.          

Samo sklapanje i postavljanje mosta trajalo je svega nekoliko dana, u vreme festivala „Egzit“, od 12. do 15. jula.

Novac za most „D.V.A.“ obezbedili su Studentski kulturni centar „Novi Sad“, Fakultet tehničkih nauka i Departman za arhitekturu. Svečano otvaranje mosta zakazano je za 1. oktobar, a tada će biti upriličen i svojevrsni performans.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;