INFONET-468X60-BANNER

Švedska eko koliba u obliku panja

31.08.2012. | Gizmag

Ušuškana u dolini na zapadnoj obali Švedske nalazi se Hus-1, malecna eko koliba koja podseća na ogromni panj. Eko koliba je slobodno stojeća struktura koju je projektovao i izgradio skandinavski arhitekta i stolar, Torsten Otesjo (Torsten Ottesjö). Origanilni koncept je bio da stvori strukturu koja će odražavati okolni pejzaž bez privlačenja mnogo pažnje.

"Želeo sam da pokušam da izgradim kuću koja se smatra lepom na isti način na koji se smatra lepota složenosti prirode", kaže Otesjo. Rezultat je energetski efikasan mali dom koji je jeftin za gradnju i ima minimalan uticaj na životnu sredinu.

Mali dom od 25 kvadratnih metara ima zamršeni drveni pod i zakrivljene površine, sve prema umeću Otesjoa. "Korišćenjem dvostruko zakrivljenog i složenog oblika, želeo sam da prilagodim kuću beskonačnoj raznovrsnosti prirodne forme", kaže Otesjo.

Dom je dovoljno velik da udobno smesti dve osobe, sa dovoljno prostora da primi goste. Integrisan u malom prostoru nalazi se kuhinja, trpezarija i dnevni boravak, hodnik, spavaća soba i otvorena terasa.

Što se tiče kupatila, izgleda da je ono izostalo i šupa u dvorištu će morati da zadovolji potrebe, što nije najpogodniji dizajn za hladne zime u Švedskoj.

Drveni materijali igraju važnu ulogu u konstrukciji kuće, izolaciji, površinskim slojevima i detaljima. Sve u svemu, površinski slojevi su ostali netretirani ili su pigmentisani sa belim lanenim uljem.

Uprkos laganoj konstrukciji savijenog i lepljenog drveta, zgrada je u stanju da održi strukturalnu stabilnost. Ovo se postiže korišćenjem konstrukcije od dasaka i dobrog raspodela opterećenja širom većih površina.

Zaštićeni od atmosferalija, spoljašnji zidovi i krov imaju površinski sloj od biorazgradivih, ojačanih dasaka zasnovanih na celulozi koje su vetro i vodootporne. Osim toga, koliba se može vrlo lako pomeriti i transportovati prema potrebi do željenog odredišta.

 

"Želeo sam da izgradim čitavu kuću u hodniku kako bi je lako podigao i transportovao putem, u jednom komadu, do lokacije", kaže arhitekta Otesjo.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;