IZOLACIJA-468X60-BANNER

Izgrađena prva "digitalno fabrikovana" kuća

27.08.2012. | Gizmag

Kompanija Facit Homes tvrdi da je prva kompanija na svetu koja je digitalno fabrikovala "Bespoke" kuću na licu mesta. oni su razvili proces (D-Process) u kome isporučuju kompaktni mobilni proizvodni pogon (MPF - compact mobile production facility) na gradilšte, opremljen sa svim materijalima i mašinama koji su potrebni za transformaciju 3D digitalnog projekta u stvarnu, opipljivu zgradu.

"Mi smo prva kompanija na svetu koja je sa uspehom proizvela kuću na licu mesta", rekao je generalni direktor kompanije Brus Bel (Bruce Bell). "Mi donosimo našu kompaktnu hajteh mašinu na lice mesta i pravimo kuću tu i tada. Ovo je neverovatno efikasan način projektovanja i izgradnje kuće."

Stručnjaci iz kompanije Facit Homes prvo projektuju kuću koristeći 3D kompjuterski model, koji sadrži svaki aspekt kuće, od orijentacije, količine materijala, pa sve do samog položaja pojedinačnih utičnica. Patentirani "D-Process" zatim pretvara 3D digitalni projekat u egzaktne fizičke komponente za izgradnju, koristeći kompjuterski kontrolisani sekač.

Ove komponente se obično prave od fabrikovane iverice od smrče i dovoljno su lagane i jednostavne kako bi se sklopile ugodno na lokaciji građenja. Pošto su komponente proizvedene na zahtev, troškovi su svedeni na minimum, a rokovi su iskorenjeni. "To nije sistem gradnje, već način rada", rekao je Bel.

Ovaj jedinstveni metod izgradnje omogućava kontrolu kvaliteta na licu mesta, predvidljivost, isplativost, brzinu gradnje, niski ugljenični otisak i fleksibilnost. Pored toga, svaki projekat ima individualni dizajn i raspored koji odražava potrebe budućih stanara.

Svaka Facit kuća sadrži termalni omotač, gde je "šasija" (više kao kod auta nego kao kod tradicionalnog drvenog rama) kuće hermetična i napunjena izolacijom. Ovo obezbeđuje uštedu energije domu i minimalizuje gubitak toplote. "Ako želite da budemo precizni, to je koeficijent od 0,14 W/m²/K toplotnog gubitka za podove, zidove i krov", rekao je Bel. Poret toga svaki dom može biti projektovan tako da poseduje solarni toplotni sistem i fotonaponske panele.

Vlasnice kuće Selija i Diana iz Hertfordšira, u Velikoj Britaniji, su bile prvo kojima je uspešno izgrađen dom korišćenjem D-Procesa na licu mesta. Njihov savremeni dvospratni dom ima prirodne, nedovršene, materijale koji se uklapaju sa ruralnim okruženjem i velike prozore na jugu sa trostrukim staklom kako bi maksimalno zadržavali toplotu u hladnim vremenskim uslovima. Osim toga, cela kuća od 200 metara kvadratnih zahteva sistem grejanja sa snagom od samo 4 kW, što je ekvivalent jednog radijatora.

Kompanija Facit Homes stoji takođe iza projektovanja i izgradnje Vile Aserbo (Villa Asserbo) u Danskoj, u saradnji sa arhitektonskim biroom Eentileen. Ova kuća od 115 metara kvadratnih je izgrađena od 800 komada iverice koja je na ekološki način proizvedena, i ima niz uglova, nagiba i pokrivenih verandi koje koriste prednost prirodnog osvetljenja i okolnih prelepih pogleda na šumu.

Kompanija Facit Homes planira da osnuje ogranak u Danskoj, i takođe ima dosta planova za izgradnju mnogo više kuća tamo i u Velikoj Britaniji. Video koji se nalazi ispod približnije objašnjava kompaktni mobilni proizvodni proces.

Linkovi:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;