INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kružni dom od kukuruznih klipova

16.08.2012. | Gizmag

Francuska arhitektonska firma St. André-Lang projektovala je i izgradila kompaktni kružni prototip stanovanja koji sadrži kukurutne klipove unutar zidova. Paviljon od dvadeset kvadratnih metara nalazi se u zaštićenom parkovskom prostoru Muttersholtz u Francuskoj i skoro je dobio nagradu Archi<20 za jeftinu i ekološku arhitekturu.

"Ukupna vrednost projekta je 7.000 evra", izjavio je arhitekta i autor Bastien Saint-Andre. "Ali imali smo pomoć nekih partnera (stolare, tesare), tako da bi celokupna cena bila oko 10.000 evra."

Nazvan "Tourner autour du Ried", prototip kuće je projektovan u kružnom obliku, dozvoljavajući svetlu da se filtrira kroz strukturu celog dana. Nakon sunčevog ciklusa istok-zapad, krov ima centralni okular za svetlo koje osvetljava životni prostor prema potrebama različitih dnevnih aktivnosti.

Na primer, spavaći deo se nalazi na istoku, radni deo i sto se nalaze na jugoistoku, dok je otvoreni dnevni prostor lociran na jugu. Kada se razmatra održivost ovog doma "važno je da se misli na poziciju različitih prostora unutar kuće prema orijentaciji", rekao je Saint-Andre.

U središtu kuće se nalazi centralni vrt koji je pun lokalnim biljem i koji omogućava prirodi da pronađe svoj put do kuće. "Pošto je ceo stambeni prostor usredsređen na ovo unutrašnje dvorište, priroda zaista učestvuje u životu ukućana", kaže Saint-Andre.

Prilikom osmišljavanja teme za objekat, arhitekte su želele da postignu neobičnu i inovativnu ideju za fasadu i samim tim su bili inspirisani da ispune fasadu sa kukuruznim klipovima. "Imali smo u vidu sve one tradiconilane sušare za kukuruze koje možete videti duž Alsatian ravnice, na severoistoku Francuske", objašnjava Saint-Andre. "Kuća nija inovativna na tehnički način, već više na tradicionalni način."

Pošto je kuća još uvek u fazi prototipa, strukturi nedostaje hidroizolacija, električna energija, vodovod, kanalizacija i druge pogodnosti tipa kuhinje i kupatila. Ipak, imajući u vidu da je bilo potrebno manje od mesec dana da se kuća izgradi, projekat ide korak napred ka budućim razvojima jeftinih održivih domova.

Osim toga, biro St. André-Lang razmatra da razvije ovaj koncept u većim razmerama. "Mi smo u kontaktu sa drugim pejzažnim festivalom radi reinterpetacije koncepta", rekao je Saint-Andre. "Za sada nema preciznih planova. Ali mi smo otvoreni za svaku priliku."

Linkovi:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;