INFONET-468X60-BANNER

Njujorški Highline Park prisvaja železničku liniju

18.07.2012. | Solaripedia

Highline Park je skoro dva kilometara dug projekat koji prisvaja staru železničku liniju u gradski park na pešačkom delu zapadnog Menhetna i posećuje ga godišnje milion ljudi. Highline Park je izgrađen u Njujorku 1930. godine, kao deo masovnog javnog i privatnog sektora infrastrukturnog projekta, koji, podignut 30 metara u vazduhu teretnim saobraćajem, uklanja opasne vozove sa ulica najveće industrijske četvrti. Srata železnička linija ispala je iz upotrebe i vozovi više ne idu ovom trasom još od 1980. godine, ali je napravljen da održi dve učitane linije teretnih vozova i još uvek je u dobroj formi.

Kada je istorijska struktura bila pod pretnjom rušenja 1999. godine, prijatelji HighLine projekta (FHL), u zajednici sa neprofitnom grupom, očuvali su liniju i pretvorili ga u korisnu saobraćajnicu.

Studija je pokazala 2002. godine da je Highline Park projekat ekonomski izvodljiv, jer su novi poreski prihodi stvoreni od strane javnog prostora bili veći od troškova izgradnje. Istraživanje životne sredine je pokazalo da je uklanjanje svega na Highline čeličnoj i betonskoj konstrukciji bilo neophodno da se započne reklamacija u parku. Dakle, struktura je u potpunosti rehabilitovana, uključujući konkretne popravke i pravilno i drenažno poboljšanje u tri faze.

Prva faza uklanja sve postojeće površine materijala, uključujući i balast šljunka, zemljišta, otpadaka i sloja betona, sve do čelične i betonske konstrukcija. Nakon renoviranja, nova hidroizolacija i drenaža je instalirana, i sve čelične površine Highline strukture uklanjaju originalnu farbu. Završna faza u tranziciji u Highline do gradskog parka je uređenje izgrađenog parka. Danas, ceo Highline je potpuno letnja bašta, i ima pristup ka nekoliko autobuskih i metro stajališta preko stepeništa, liftova i rampi, a tu su i trake za biciklu. Park je otvoren od 7:00 do 22:00 časova, a zbog zaštite rastućeg okruženja, nije dozvoljen pristup psima.          

Pored nadgledanja i održavanja, FHL radi na podizanju privatnih fondova za podršku više od 90 odsto godišnjeg budžeta operativnog parka, i zalaže se za očuvanje i transformaciju Highline na dvorištima železničke linije - treći i završni deo istorijske strukture. FHL radi u partnerstvu sa Gradom Njujorkom da očuva i održi strukturu kao povišeni gradski park.

Milioni ljudi posećuju park svake godine, što čini Highline najposećenijim parkom u Njujorku. U 2011. godini, Highline je posetilo više od 3,7 miliona posetilaca - to je skoro dvostruko više nego u 2010. Prema poslednjim istraživanjima posetilaca, skoro 50 odsto posetilaca su Njujorčani, dok je preostala polovina podeljena između američkih i stranih posetilaca.

Drugi slični projekti su ili instalirani ili trenutno u radovima u Parizu, Francuska, Holandiji, ST. Luisu, Čikagu, Filadelfiji i Nju Džerziju.

Povezani tekstovi:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;