INFONET-468X60-BANNER

Prva međunarodna lista energetske efikasnosti

17.07.2012. | Gradjevinarstvo.rs

Sjedinjene Američke Države zaostaju za osam drugih velikih svetskih ekonomija u pogledu energetske efikasnosti, prema prvoj Međunarodnoj rang listi energetske efikasnosti, koja je urađena od stane neprofitne organizacije Američkog saveta za energetski-efikasnu ekonomiju (American Council for an Energy-Efficient Economy - ACEEE) iz Vašingtona. Rangiranje je uključivalo dvanaest najvećih ekonomija sveta.

Rangiranje je modelovano prema ACEEE vremenski testiranom pristupu rangiranja energetske efikasnosti američkih država, i obuhvata 12 najvećih svetskih ekonomija: Australiju, Brazil, Kanadu, Francusku, Nemačku, Italiju, Japan, Rusiju, Veliku Britaniju i Sjedinjene Američke Države. Ovih dvanaest ekonomija predstavlja preko 78 posto globalnog bruto domaćeg proizvoda, 63 posto globalne potrošnje energije, i 62 posto globalne emisije ugljen-dioksida.

Prva tri mesta pripala su Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Italiji. Japan i Francuska su na četvrtom i petom mestu. Ispred Sjedinjenih Američkih Država su Evropska unija, Australija i Kina, koje su sve izjednačene na šestom mestu. Brazil, Kanada i Rusija su zauzele 10, 11 i 12 mesto, tim redom.

Rangiranje je zasnovana na osnovu rezultata iz analiziranja 27 metrika. Ove metrike su pratile unakrsne energetske aspekte na četiri nivoa: u celini (nacionalni nivo), u zgradama, u industriji, i u okviru transporta. Najviše bodovane zemlje u svakoj grupi su: Nemačka (nacionalni napori), Kina (zgrade), Velika Britanija (industrija), i nerešeno između Italije, Kine, Nemačke i Velike Britanije (transport).

"Energetska efikasnost pomaže održavanju prosperitetne ekonomije smanjenje troškova, očuvanjem dragocenih resursa i stvaranjem radnih mesta", izjavio je direktor ACEEE Stiven Nadel. "Velika Britanija i vodeće ekonomije Evrope su sada daleko ispred Sjedinjenih Država kada je u pitanju energetska efikasnost...."

"Nažalost, naši rezultati pokazuju da nigde ogroman potencijal za poboljšanje energetske efikasnostio nije u potpunosti realizovan. Iako su mnoge zemlje postigle značajan uspeh, niko nije dobio savršen rezultat u bilo kojoj kategoriji - što dokazuje da ima još mnogo što sve zemlje mogu da nauče jedni od drugih. Na primer, Sjedinjene Države su postigle vrlo visok rezultat u zgradama, ali su na dnu liste po pitanju energetske efikasnosti u transportu."

Edvard Dejvi, britanski državni sekretar za energetiku i klimatske promene je izjavio: "Pozdravljam objavljivanje prve Međunarodne rang liste energetske efikasnosti od strane ACEEE. Energetska efikasnost se nalazi u središtu naše politike koja podstiče rast niske emisije ugljenika, i ja sam posebno zadovoljan što je Velika Britanija na prvom mestu od 12 ekonomija u studiji."

"Pravljenje naših zgrada i industrija energetski efikasnijima je značajan izazov, za koga će biti potrebne godine kako bi se ispunio; čineći to na isplativi način će značiti oslanjanje na iskustva drugih. Ova studija je fascinantna zbirka najboljih praksi, koja postavlja inovacije koje mogu da ubrzaju privredni rast, povećaju energetsku bezbednost i sačuva našim domaćinstvima i kompanijama novac."

Autor izveštaja i ACEEE viši istraživač Sara Hajes je izjavila: "Iako je energetska efikasnost igrala glavnu ulogu u ekonomijama razvijenih zemalja decenijama, isplativa energetska efikasnost je i dalje masovno nedovoljno korišćen energetski resurs. Srećom, postoji mnogo što zemalje mogu da urade kako bi ojačale svoju ekonomsku konkurentnost kroz poboljšanje energetske efikasnosti." 

Američki savet za energetski-efikasnu ekonomiju preporučuje nekoliko predloga za poboljšanje američke energetske efikasnosti, uključujući i stvaranje nacionalnih ciljeva energetske uštede, obezbeđivanje finansijskih podsticaja za pojedince i preduzeća, i korišćenje strožijih standarda gradnje.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;