INFONET-468X60-BANNER

Kompjuterski kontrolisani Mašrabija paneli čine kulu Al Bahar hladnijom

12.07.2012. | Greenprophet

Nekoliko elemenata je više karakteristično za projekte bliskog istoka od fasadnih panela drevnog Mašrabiia koji se koriste da bi domovi bili hladniji, a sada nedavni napredak u tehnologiji ima potpunu ideju kako se taj koncept koristi.

Unajmljen za projektovanje kule Al Bahar sa 25 spratova na istočnom krilu Abu Dabija, Aedas arhitektonski biro je sarađivao sa Arup Fakultetom za kreiranje kompjutersko kontrolisanih Mašrabija fasadnih panela koji obavijaju novo sedište (ADIC) Abu Dabi Investment Council. Oni se kreću u skladu položaja sunca ka nebu, što podrazumeva smanjenje solarnog dobitka od neverovatnih 50 odsto.

Možda više od bilo koje druge nacije u zalivu, Abu Dabi preduzima ogromne korake ka obezbeđivanju svojih građana protiv neizbežnog kraja njihovog naftnog bogatstva. Naravno nije nužno složiti se da je izgradnja ogromnog nebodera najodrživija odbrana protiv iscrpljivanja resursa i klimatskih promena, ali barem Emirat ulaže napor.

Toplota je jedan veliki izazov sa kojim se suočavaju svi narodi zaliva. Ove godine za vreme Ramazana, kada se mnogi hodočasnici okupljaju u svetom gradu Meka, Saudijska Arabija će doživeti temperaturu od 50 stepeni Celzijusa u hladu. To nije mnogo hladnije od temperature u Abu Dabiju, pa intezivna energija klima uređaja usisava sve do najvažnijih izvoznih komiditeta (tj. nafte).

Softver projektovan Mašrabija perforiranim fasadnim panelima pomoći će da se ublaži taj problem pritiskanjem solarne dobiti, čime se značajno smanjuje ukupno opterećenje hlađenje zgrada. Ovi paneli gotovo sve oblažu osim severnog krila oba tornja, dodajući estetski prijatnu geometrijsku dimenziju staklenih zgrada.

Linkovi:

Povezani tekstovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;