INFONET-468X60-BANNER

Ka CO2 neutralnosti - primer iz Velike Britanije (video)

17.05.2012. | Detail

Velika Britanija ima još četiri godine roka pre nego što svako novo stanovanje u zemlji mora biti CO2 neutralno. Kako bi ovo moglo biti postignuto prikazuje nam projekat "CarbonLight Homes", kuća u Rotvelu (Rotwell) projektovana od strane londonskog arhitektonskog biro HTA Architects.

Projekat "CarbonLight Homes" u Rotvelu (okrug Nortamptonšajer) je poslednji u trenutnom nizu projekta "Model Homes 2020". Od 2009. godine, šest zgrada u pet evropskih zemalja su realizovane od strane kompanije Velux, proizvođač krovnih proizvoda, sa ciljem da kombinovanja CO2 neutralnosti sa visokim životnim konformom. Ovo uključuje četiri nove stambene zgrade, jedne amdinistrativne zgrade i renoviranje stambene zgrade.

Isplativost i prolaznost na tržištu "CarbonLight Homes" je bio od primarnog značaja za klijenta: polumontažna kuća, projektovana od strane biroa HTA Architects, se ne nalazi na istraživačkom centru nekog univerzitetskog kampusa, već u sred novog naselja sa 200 kuća, koje se trenutno realizuje od strane kompanije Bovis Lend Lease.

Kuća je vertikalno podeljena na dve stambene jedinice Tipologija dizajna se bazira na tipičnom britanskom terasastom tipu kuća: uski ulični front u kombinaciji sa građevinskim dozvolama koji dozvoljavaju maksimalno korišćenje često dubokih parcela i minimiziranje oblasti omotača zgrade koji je izložen spoljnoj klimi.

Raspored životnog prostora blisko odgovara onome što se nudi u prosečnom projektu novogradnje u Britaniji: jedna polovina kuće ima tri sobe na površini od 97 metara kvadratnih, dok druga polovina ima četiri sobe na površini od 142 kvadratna metra.

CarbonLight Homes nisu namenjene da budu izložbena kuća, ali će biti naseljena sa dve test porodice u narednih nekoliko meseci, i zatim prodata na slobodnom tržištu. Rezultati obimnog praćenja tokom test faze pomoći će kompaniji Velux da izvuče zaključke o funkcionalnosti i jednostavnosti visoko efikasnih zgrada.

Energetski koncept

Povoljan energetski balans se zasniva na visoko izolovanom omotaču zgrade, sa U vrednostima od 0.11 W/m²K svuda 'unakolo' (uključujući i podne obloge). Dnevna svetlost je značajan faktor koji doprinosi energetskom balansu, kao i korisničkom načinu života: prozorske oblasti strukture čine skoro 25 posto površine.

Prosečni faktor dnevne svetlosti od 5 posto može stoga biti postignut u svakoj sobi dve kuće (osim u garaži). Ovo je više od tri puta veća cifra od one koja je specifikovana za novogradnju u Velikoj Britaniji od strane Normativa za održive domove (Code for Sustainable Homes).

Ključni element strategije rasvete (i ventilacije) su dvospratna, otvorena, životna i pristupna područja koji zauzimaju celu visinu zgrade sve do vrha. Čista prirodna ventilacija i infiltracija su dobijeni rezultirajućim efektom cuga. Ventilacioni sistem sa povraćajem toplote nije instaliran. Leti, ovaj atrijum omogućava efikasno automatsko hlađenje zgrade sa noćnim vazduhom, uz pomoć sistema za kontrolu prozora.

Toplota koja je potrebna novoj zgradi se dobija iz dva izvora: solarnim kolektorima toplote i pomoću toplotne pumpe vazduh/voda, gde svaki od njih dostavlja oko polovine zahtevane toplote. Peći na biomasu su obezbeđene za dodatno grejanje u veoma hladnim zimskim danima.

Kuća CarbonLight Homes ima primarnu energetsku potražnju od oko 85 kWh/m²a, uključujući i energiju koja je neophodna za celo domaćinstvo. Većina ovoga je pokriveno energijom dobijenom od toplotne pumpe i solarnih kolektora, što iznosi oko 66 kWh/m²a.

Nedostajućih 19 kWh/m²a - ekvivalentno 8kg emisije ugljen dioksida - je kompenzovano nekom vrstom ofset trgovanja koje je uobičajno u Velikoj Britaniji: kompanija Velux je investirala u renoviranje postojećih zgrada u susedstvu. Emisije ugljen dioksida CarbonLight Homes kuće su čak previše kompenzovane godišnjim energetskim uštedama koje su ostvarene od strane ovih renoviranih kuća.

Konstrukcija

Nove zgrade pokrivene sa drvenom šindrom su podržane od strane čeličnog rama. Krovne površine se sastoje od strukturalnih izolovanih panela, debljine 235 milimetara. Ovo je samonoseći tip sendvič panela sa PIR izolacionim jezgrom pokrivenim sa OSB pločama na obe strane, koje se tipično koriste u Velikoj Britaniji.

Spoljašnji zidovi su od lake čelične konstrukcije ispunjeni sa mineralnom vunom i pokriveni sa ekspandiranim plastičnim pločama, debljine od 130 milimetara, na spoljašnjoj strani radi dodatne izolacije. Ukupna debljina izolacije spoljnih zidova je 230 milimetara.

Pogledajte video ispod koji detaljni objašnjava koncept projekta CarbonLight Homes:

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

* fotografije: Adam Mørk/VELUX

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


VEKA-300X250-BANNER
AUSTROTHERM-300X250-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;