INFONET-468X60-BANNER

Vodom do 3D modela (video)

15.05.2012. | Pogledaj

O 3D štampačima i tehnologijama modelovanja pisali smo u više navrata. Nakon klasičnih, keramičkih i ostalih varijacija, stigla je i najnovija varijanta štampanja “treće dimenzije”.

Ovaj put je reč o starom dobrom, malčice modifikovanom, inkdžet štampaču. Kristof Guberan (Christophe Guberan), student Fakuletet umetnosti u Lozani (Ecole Cantonale d’art de Lausanne - ECAL), klasične inkdžet toner sa mastilom zamenio je onima koji sadrže mešavinu vode i mastila koji na taj način uzrokuju savijanje papira uzduž (mokro) ispisanih oblika i uzoraka.

Na ovaj način Kristof je iskoristio nežne karakteristike papira kao materijala koji se u dodiru sa vodom uveliko menjaju i dopuštaju relativno jednostavno stvaranje kompleksnih formi, za koje bi vam u 3D softveru trebali sati.

Kada se ispisane linije osuše, papir se “skupi” oko njihovih rubova i automatski transformira iz dvodimenzionalnog komada papira u 3D strukturu čije linije postaju rubovi, a površine volumeni.

Prva “live” prezentacija održaće se ovih dana na nadolazećem Salone Internazionale del Mobile u Milanu. Pogledajte sledeći video koji pobliže objašnjava ovaj novi pristup štampanja:

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;