INFONET-468X60-BANNER

ExoSkeleton - prošiveni betonski paneli

26.03.2012. | Transmaterial

ExoSkeleton (egzoskelet) je prošiveni betonski panel napravljen od organskog platna i livenog betona. Dva sloja platna su prošivena korišćenjem ojačanih šavova, dobijajući na taj način strukturno stabilnu konfiguraciju. Ojačani šavovi su projektovani da izdrže fluidne bočne sile specifične za iznos neočvrslog betona u odnosu na prečnik džepa stvorenog od ušivene tkanine. Oplata je zatim okačena u vertikalnu konfiguraciju pridržana na vrhu, slično rasporedu tuš zavese. Na osnovi tkanine, nabori su postavljeni uspravno na vrhu tkanine i služe kao osnova očvrsloj formi.

Razvijen od kompanije Thompson Young Design, EkoSkeleton-ova platnena tkanina je konfigurisana da dozvoli upumpavanje betona u cilju samopodrške u kompresiji i učvršćivanja bočno od strane zatezne čvrstoće tkanine unutar prošivenih džepova u obliku dijamanta, koji su povezani do temelja. Platno može da se ukloni onda kada beton očvrsne, ili može biti uklopljeno u završnoj obradi.

Beton pridržava više od sopstvene težine u kompresiji, dok priroda materijala tkanine nudi visoku čvrstoću u napetosti. Dokle god je balans betona u kompresiji relativan sa zateznom čvrstoćom tkanine, betonski paneli će biti stabilni. U kombinaciji, kompresivna stabilnost betona i čvrstoća na zatezanje tkanine u saradnji sa ramom poboljšavaju proces očvršćivanja betona u cilju postizanja beskonačnih konfiguracija panela.

Linkovi:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;