INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Japanska levitirajuća kuća - nova zaštita od zemljotresa

07.03.2012. | Inhabitat

Videli smo dosta kreativnih primera arhitekture otporne na katastrofe - od kuća koje se izdižu iznad poplavnih voda do elestičnih legura gvožđa koje su dizajnirane da se ljuljaju sa zemljotresom.

Sada je japanska kompanija, Air Danshin Systems Inc, naišla na možda najinventivnije rešenje koje smo videli - oni adaptiraju postojeće kuće da levitiraju u slučaju zemljotresa. U svetlu prošlogodišnje Fukušima katastrofe kompanija želi da instalira ovaj sistem levitacije u 88 kuća širom Japana.

Iako levitirajući kućni sistem može delovati kao naučna fantastika, kompanija Air Danshin tvrdi da ne samo da je tehnologija efikasna, već je i 1/3 jeftinija od mnogih drugih sistema za zaštitu od zemljotresa koje postoje - i zahteva malo održavanja. Tehnologija se oslonja na relativno jednostavan, ali moććan, skup mehanizma koji moraju da se instaliraju oko nekretnine.

Kada se zemljotres desi, senzor odgovori u roku od jedne sekunde aktiviranjem kompresora, koji prisiljava neverovatnu količinu vazduh ispod doma, gurajući strukturu nagore i dalje od njenih temelja. vazdušni pritisak može zadržati kuću na 3 santimetara od ljuljujućih temelja ispod. Zatvoreni ventil kontroliše protok vazduha ispod kuće, držeći strukturu stabilno dok "lebdi".

Kada se zemljotres završi, kuća se nežno spušta na armirano betonske temelje koji su otporni na zemljotres. Dok se levitirajući sistem za zaštitu od zemljotresa trenutno ugrađuje u kućama, priča se da japanska firma planira da instalira sistem na većim, kritičnijim objektima.

U cilju promovisanja nove tehnologije, kompanija Air Danshin Systems je napravila prilično ubedljiv, i donekle duhovit, video da pokaže svoju tehnologiju u akciji. Pogledajte. 

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;