INFONET-468X60-BANNER

"Casa dels Xuklis" - Održivi smeštaj za decu obolelu od raka

26.12.2011. | Detail

Arhitektonski biro MBM Arquitectes projektovao je Casa dels Xuklis u Barseloni u Španiji. Projekat je finasiran od strane AFANOC-a (Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya) i privatne fondacije za decu obolelu od raka.

AFANOC je primetio da postoje porodice sa decom koja imaju dijagnistikovan rak koje žive daleko od bolnice, i imaju poteškoća u pronalaženju adekvatnog smeštaja za česte posete bolnici koje različiti tretmani zahtevaju. U isto vreme, optimalno okruženje doprinosi efektivnoj brizi za decu. Bilo je potrebno pet godina da projekat postane stvarnost.

‘Casa dels Xuklis’ predstavlja holistički odgovor na održivost, koja uključuje prirodne resurse, kao i društvenu i tehničku opremljenost objekta i bašte. Objekat reaguje na nove zahteve zdravstvenih usluga. Arhitektura zgrade odgovara na klimu i kulturu Mediterana: prirodno svetlo, poprečnu ventilaciju, u dijalogu je sa suncem, ima izraženu terasu i baštu i u vezi je sa godišnjim dobima.

Objekat ima dva glavna dela: stanove (gde porodice obitavaju) i javna mesta. Dvadeset i pet stanova (svaki od po 30 metara kvadratnih) grupisno je u četiri odvojena paviljona, od kojih svaki gleda u drugom pravcu na tradicionalni mediteranski vrt koji je nagnut i stvara socijalne, javne, lokacije.

Svaki stan ima pokriveni trem prema bašti, zaštićen sa dvoje drvenih vrata koje, kada se otvore, šire privatnost samog stana u baštu. Ovo obezbeđuju delikatnu ravnotežu između privatnosti i zajednice, dok dvorište, sa svojom fontanom (koja koristi recikliranu vodu), zajedno sa listopadnim drvetom, stvara prijatnu mikroklimu za porodice.

Više javnih smeštaja, biblioteka sa svojim različitim oblastima za male grupe, trpezarijski deo sa tremom koji pruža zaštitu od popodnevnog sunca, i zajednička kuhinja u centru, smešteni su zajedno pod posebnim krovom koji prati nepravilne linije projekta. Iznad kuhinje nalazi se tavan koji nadgleda prostor biblioteke i služi kao konferencijski prostor i prostor za druge javne aktivnosti.

U toku izgradnje preduzete su sve mere da bi se obezbedila neprekidna toplotna izolacija u svim spoljašnjim zidovima i krovnim prostorima zgrade. Zvučna izolacija između stanova je pojačana sa akustičnim, prefabrikovanim, panelima od gipsa koji su postavljeni na obe strane zida, i ispod krova od cinka radi ublažavanje prekomerne muke od kiše. LED osvetljenje je postavljeno na zajedničkim mestima u onoj meri koliko je ograničeni budžet to dozvoljavao.

Kroz celu baštu postavljen je poseban sistem za odvodnjavanje koji je integrisan sa reciklažom vode koja se koristi za navodnjavanje drveća i biljaka. Na kraju, kuhinjska bašta pruža povrće koje je uzgajano na licu mesta za porodice, ne samo za obroke, već i zbog njihovog prirodno terapeutskog efekta.

Arhitektonski biro MBM Arquitectes osnovan je od strane Žozepa Martorela (Josep Martorell) i Oriola Bohigasa (Oriol Bohigas) 1951. godine. Arhitekta Dejvid Mekkej (David Mackay) je proglašen partnerom 1962. godine, dok su Oriol Kapdevila (Oriol Capdevila) i Frančes Gual (Francesc Gual) proglašeni partnerima 2000. godine. Sa sedištem u Barseloni, biro MBM Arquitectes projektovao je i izveo, tokom poslednjih šesdeset godina, mnoge projekte koji odgovaraju različitim klimama i kulturama u arhitekturi, urbanizmu i dizajnu u vipe od šesdeset evropskih gradova, kao i u Argentini, Meksiku i Maroku.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;