INFONET-468X60-BANNER

BIM ili neBIM?

22.12.2011. | Ivan Cigrovski, dipl.ing. | Pogledaj

Arhitekte i projektanti veliki deo vremena potroše na izradu projektne dokumentacije. Od uvođenja informatičke tehnologije u projektovanje prošlo je više od 30 godina. U tom razdoblju mnoge stvari su se promenile i razvile do tih mera da današnji projektanti moraju biti informatički vrlo obrazovani. Kako tehnologija napreduje, tako je i njima sve teže pratiti razvoj novih tehnologija i trendova.

Uzmimo za primer tri projektanta koji rade isti posao, ali na tri različita načina. Prvi radi projekte u CAD okruženju, drugi radi u 3D-u, dok treći uz 3D koristi BIM tehnologiju (BIM - Building Information Modeling). Odmah se naslućuje da je onaj koji koristi najnoviju tehnologiju u prednosti. Ili?

Projektovanje u CAD-u je relativno jasno. Objekti se crtaju linijama koje ih predstavljaju, korisnici verojatno upotrebljavaju blokove ili eventualno dinamičke blokove. Takav način, osim vizualne reprezentacije elemenata, u sebi ne sadrži mnogo dodatnih informacija. Poseban je problem što ti crteži nisu međusobno povezani. Promena na jednom delu projekta ručno se mora preneti i na ostale delove projekta. Na takve intervencije gubi se veliki deo vremena, a često je slučaj da upravo zbog toga nastaju greške i nepodudarnosti delova projekta.

Da bi se eliminisali neki gore navedeni problemi pri projektovanju sve više projektanata prelazi (ili je već prešlo) na 3D tehnologiju. Na taj način se održava ažurnost delova projekata. Promena na jednom delu automatski se aplicira i na ostale relevantne delove projekta. Ali u 3D tehnologiji čest je problem modelovanje i ubacivanje elemenata koji nisu ponuđeni u osnovnoj instalaciji 3D aplikacije u kojoj se radi. Na primer, ukoliko projektant želi neke specifične prozore ili vrata, a danas gotovo da nema standardnih ugradnih elemenata, veliki deo vremena troši se na traženje ili modelovanje istih. Sledeći problem je kako iz takvog 3D modela izvući potrebne informacije za izradu projektne dokumentacije. U tom koraku polako ćete se susresti s pojmom BIM tehnologije.

Ova relativno nova tehnička grana u projektovanju polako postaje standard i sve je više investitora koji zahtevaju rad u BIM okruženju. U današnje vreme kada je bitna cena, brzina, tačnost i kvalitet (nažalost, upravo tim redosledom), BIM tehnologija se afirmirala kao standard za većinu kapitalnih projekata.

Ukratko da opišemo što je BIM. U projektovanju se pod pojmom BIM podrazumeva da svaki element u projektu ne sadrži samo vizualni prikaz tog elementa, već da u sebi ima informacije koje su nam bitne pri izradi projektne dokumentacije. Dakle, u BIM okruženju stvara se model sa relevantnim informacijama, odnosno bazom podataka. Te informacije mogu biti dimenzije, količine, vrste materijala, tehničke karakteristike, pozicije, informacije o proizvođačima elemenata, cene i dr. Kada korisnik ima sve potrebne informacije o elementima koji se nalaze u projektu, stvaranje tehničke dokumentacije je neuporedivo brže, tačnije i ažurnije od bilo kojeg drugog programa.

Takav je program daleko superiorniji u odnosu na dosadašnje tehnike projektovanja. No, da biste uspešno krenuli u svet BIM okruženja nije dovoljno samo instalirati neku od BIM aplikacija, jer BIM nije sama aplikacija u kojoj se radi, BIM je proces projektovanja.

Upravo radi toga često dolazi do problema u implementaciji BIM tehnologije. Da bi proces bio uspešan potrebno je odraditi predradnje kao što su edukacija korisnika, definisanje standarda firme i procesa unutar BIM okruženja. Uz to vrlo je važno imati iskusnog voditelja implementacije BIM sastava koji će nadgledati i rešavati sve informatičko-tehničke probleme u procesu projektovanja i pratiti projektante u izradi prvih projekata u BIM okruženju.

BIM Management obuhvata sve informatičke procese u projektovanju na osnovu BIM sistema, od čuvanja podataka i saradnje između kolega, modelovanja, do same izrade projekta i izrade gotove dokumentacije. Posebno je bitno prilagoditi aplikaciju na regionalne standarde i vizualni identitet i standarde biroa. Uz to, vrlo važan segment 3D modelovanja je izrada 3D BIM elemenata prema potrebama projekta, što može biti vrlo zahtevno za projektante. BIM Managementom se postiže standardizacija radnih procesa, unifikacija rada i automatizacija radnih procesa. Na taj način ostvaruju se značajne uštede na vremenu potrebnom za izradu dokumentacije, smanjuje ili gotovo eliminiše mogućnost grešaka, posebno prilikom izračunavanja količina i usklađenosti projekata raznih struka.

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;