IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Polimer koji se u nedogled može oblikovati u nove oblike (video - francuski)

12.12.2011. | Cécile Dumas | Sciences et Avenir

Francuski hemičari su stvorili novi materijal: polimer koji ima svojstva smole, a istovremeno ga je mnogo lakše oblikovati i prepravljati. Ovo je materijal koji po svojoj maloj težini, savitljivosti i plastičnosti podseća na kaučuk. Međutim, on može biti i čvrst i time podseća na veoma otpornu smolu. Kao i staklo, ovaj materijal dobijen od silicijuma u sebi svojstvenoj prelaznoj fazi može se obrađivati bez kalupa.


Traka novog polimera deformiše se u peći (levo)
Oblikovanje predmeta kompleksnog oblika zagrevanjem i deformisanjem (desno)

Novi polimer koji su razvili istraživači iz Pariske laboratorije za materiju i hemiju (Laboratoire Matière molle et chimie de Paris - CNRS/ESPCI ParisTech) još uvek nije dobio ime, ali izgleda da mu se već sada smeši svetla budućnost.


Usled torzionog stresa vidljive su boje.
Nakon nekoliko minuta one nestaju, a materijal dobija konačni oblik

Tim Lidvika Lajblera (Ludwik Leibler) u novembru je objavio u reviji Science recepturu za dobijanje tog novog organskog materijala, koji je napravljen od masnih kiselina, epoksidne smole i katalizatora.

Cilj istraživača bio je da reprodukuju odlična mehanička svojstva kompozitnih materijala, onih termootpornih polimera kao što su bakelit ili epoksidne smole, ali bez njima svojstvenih mana. Nasuprot termoplastičnim polimerima (kao što su polistiren ili polikarbonat), termootporni polimeri ne mogu se reciklirati. Potrebno im je dati konačni oblik u kalupu a, budući da je njihova polimerizacija nepovratna, ne mogu se iznova zagrevati kako bi se prepravljali.

Lajbler i njegove kolege uspeli su da stvore polimer koji može da se oblikuje po želji. Ono što je još bolje, on predstavlja, kao topljeno staklo, onu postepenu promenu ka čvrstom stanju koja omogućava oblikovanje bez kalupa (što nije nemoguće i sa termoplastičnim polimerima).

Materijali otporni kao epoksidne smole, ali koji se mogu reciklirati u nedogled, mogu se, dakle, stvarati, potvrđuju hemičari. Njihov novi polimer može biti fleksibilan, a da zadrži sećanje na formu ili čvrst, a da nije lomljiv kao staklo. Može se variti, popravljati... To su sve interesantne osobine koje se na razne načine mogu primeniti u industriji.

Link:

Povezani tesktovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;