INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Solarni toranj od 800 metara u Arizona pustinji (video)

14.11.2011. | Gizmag

Ambiciozni projekat solarne elektrane masivnih dimenzija upravo je u izgradnji u Arizona pustinji u Sjedinjenim Američkim Državama. Kompanija EnviroMission prolazi kroz proces sticanja zemljišta na kome će izgraditi svoj prvi solarni toranj pune veličine - a kada kažemo pune veličine, mi to i mislimo! Mamutski toranj od 800 i nešto metara visine postaće odmah jedan od najviših objekta na svetu.

Njegov kapacitet generisanja energije od 200 megavata pouzdano će dostavljati dovoljno snage za 150.000 američkih domova. I kada bude izgrađena, može se očekivati da proizvodi čistu, obnovljivu energiju praktično bez nikakvog održavanja sledećih osamdeset godina. Direktor EnviroMission-a, Rodžer Dejvi (Roger Davey), u video fajlu ispod teksta objašnjava tehnologiju solarnih tornjeva, Arizona projekat i zašto taj projekat nije mogao da realizuje u rodnoj Australiji.

Kako solarni tornjevi rade

Solarni toranj Enviromission je jednostavna ideja odvedena do gigantskih razmena. Sunce bije dole na veliku pokrivenu površinu staklene bašte na dnu, zagravajući vazduh ispod nje. Vreli vazduh ima potrebu da se podigne i ima centralnu tačku ka kojoj on žuri i beži - kulu u sredini. A u njoj se nalazi gomila turbina u podnožju kule koji prizvode električnu energiju iz tog prirodnog podizanja vazduha.

Teško je predvideti efikasan rad takve vrste sistema dok se ne podesi promenljivost temperature i poveća ceo sistem. Stavite ovaj toranj u toplom pustinjskom području, gde dnevna temperatura pri površini iznosi oko 40 stepeni Celzijusa, i dodajte efekat zelene bašte i imaće temperaturu ispod kolekora negde oko 80 do 90 stepeni. Povećajte vaš stakleni kolektor do radijusa od nekoliko stotina metara oko tornja i moći ćete da generišete značajan obim toplog vazduha.

Zatim, podignite taj toranj da je nekoliko stotina metara u vazduhu - zato što za svaki sto metara koje idete od površine, ambijentalana temperatura padne za oko 1 stepen. Što je veća temperaturna razlika, kula teže upija topao vazduh na dnu i više energije možete generisati kroz turbine.

Prednosti ove vrste izvora energije su jasne:

  • Zato što radi na temperaturnoj razlici, a ne apsolutnoj temperaturi, radi u svim vremenskim uslovima;
  • Zato što toplota tokom dana zagreva zemlju tako mnoga da on nastavlja i dalje da radi noću;
    Zato što želite veliki trakt toplog, suvog zemljišta za najbolje rezultate, možete ga graditi na manje ili više beskorisnom zemljištu u pustinji;
  • On ne zahteva praktično nikakvo održavanje - osim servisiranja turbina ponekad, kula kada se pokrene "samo radi" i traje sve dok struktura postoji;
  • On ne koristi nikakvo gorivo - nema uglja, nema uranijuma, ništa sem vazduha i sunčeve svetlosti;
  • Apsolutno ne emituje nimalo zagađenja - jedina emisija je topao vazduh na vrhu tornja. U stvari, zato što pravite staklenu baštu ispod, to se ispostavilo kao izuzetno dobro mesto za gajenje vegetacije.

Arizona projekat

Iako ovo nije prvi solarni toranj koji je izgrađen (test projekat male veličine u Španiji koji je pružio tehnologiju pre više od decenije) EnviroMission je odlučio da izgradi svoju prvu elektranu u punoj veličini u pustinjama Arizone u Sjedinjenim Američkim Državama.

Arizona toranj će biti neverovatnih 800 metara visoka ili tako nešto - samo 30 metara niži od kolosalnog nebodera Burj Khalifa u Dubaiju, najviše strukture koje je čovek napravio. Postavimo to u kontest - biće više nego duplo viši od Empajer Stejt nebodera u Njujorku, i biće oko 130 metara u prečniku na vrhu. Zaista gigantska struktura.

Projekat je trenutno u fazi nabavke zemljišta i specifčnog ispitivanja potencijalnih lokacija. EnviroMission procenjuje da će izgradnja tornja koštati oko 750 miliona dolara. On će na vrhuncu stvarati oko 200 megavata električne energije, i radiće na efikasnosti od oko 60% - što je daleko mnogo efikasnije i pouzdanije od drugih obnovljivih izvora energije.

Električna energija koja će se dobijati iz ovog projekta je već prodata - kompanija Southern California Public Power Authority nedavno je potpisala 30-godišnji kupoprodajni ugovor sa EnviroMission-om koji će efikasno omogućiti da toranj obezbedi dovoljno energije za oko 150.000 američkih domova. Prema projektu finansijskog modelovanja toranj će se isplatiti za samo 11 godina - a inženjerski tim teži izgradnji strukturi koja će postojati minimum 80 godina.

Imajući u vidu da veliki grad kao što je Los Anđeles zahteva ukupnu snagu u okviru od oko 7.200 megavata, morali biste da izgradite nekoliko desetina solarnih tornjeva iste veličine kao Arizona projekat ako želite da u potpunosti zamenite postojeći, primarno zasnovan na uglju, sistem proizvodnje električne energije za grad od 3,7 miliona stanovnika. Dakle, to nije instant rešenje - ali tada, njegov kratkoročni period otplate i praktično nultni operativni troškovi čine ga vrlo razumnim ekonomskim predlogom koji vodi u takmičenju sa drugim izvorima obnovljive energije.

Prema uslovima kupoprodajnog ugovora, Arizona projekat mora da započne proizvodnju i isporuku energije do 2015. godine.   

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


ATM
ATM
SUBOTICA

ČELIK
ČELIK
BAČKI JARAK
www.celikdoo.rs

MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

WEST BALKANS MACHINERY
WEST BALKANS MACHINERY
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.wbm.rs

EURO TERMIK
EURO TERMIK
KRALJEVO-VRDILA
www.eurotermik.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;