INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

WaterShed kuća - dobitnik prve nagrade u arhitekturi na održanom Solarnom desetoboju (video)

13.10.2011. | Inhabitat

U bijenalnom takmičenju za projektovanje i izgradnju kuća - Solarni desetoboj (Solar Decathlon), sunčeva energija ima centralnu ulogu, ali ove godine tim Univerziteta u Merilendu (University of Maryland) napravio je kuću koja, takođe, ističe upravljanje vodama. Karakteristika koja je sigurno pomogla timu da zauzme prvo mesto u ovom prestižnom takmičenju organizovnog pod pokroviteljstvom Ministarstva energije Sjedinjenih Američkih Država (US Department of Energy).

Devetnaest eko-prijateljskih, prefabrikovanih, kuća se takmičilo u Solarnom desetoboju 2011, i kuća WaterShed, Univerziteta u Merilendu, je predvodila tokom takmičenja i na kraju pobedila u kategoriji arhitekture. WaterShed (vodena šupa) je inspirisana ekosistemom zaliva Česapik (Chesapeake Bay) i okrenuta je upravljanju kišnicom, prečišćavanjem sivih voda i smanjenjem potrošnje vode. Izgrađeno močvarno zemljište oko kuće i postojanje zelenog krova pomaže povećanju energetske efikasnosti i upravljanju kišnicom.

Pre nego i što uđete u WaterShed kuću, obilje zelenila i prirodno okruženje vas prosto obuzme. Studenti arhitekture Univerziteta u Merilendu napravili su svestan izbor lokalnih biljki koje mogu da prežive bez dodatne nege. Fasada od jasena koja je postavljena na kući je, takođe, lokalno uzgajana i tretirana da bude izdržljiva u različitim vremenskim uslovima.

Kuća WaterShed projektovana je na način da nam skrene pažnju na našu zavisnost od prirodnog ciklusa vode, i da nam pomogne u čuvanju i filtraciji vode kroz upotrebu pametnih projektantskih rešenja. Krov u obliku leptirovih krila pomaže usmeravanju kišnice u izgrađeno močvarno zemljište, koje se nalazi duž ulaza u kuću, i koji filtriraju i čuvaju kišnicu za ponovno korišćenje pri navodnjavanju i za druge tehničke potrebe. Dva modula koja prave "krila" leptira spojena su sa trećim, manjim modulom gde se nalazi kupatilo. Kupatilo ima velike prozore na obe strane koje imaju efekat na ukućane da se osećaju kao da se nalaze u spoljnom okruženju. Dizajn krova služi kao suptilni podsetnik pravilnog korišćenja voda i kako ona direktno utiče na okružujući ekosistem.

Sive vode, tj. vode nakon upotrebe tuševa, lavaboa, veš mašina i mašina za sudove, reciklira se pomoću veštačkih močvarnih područja oko kuće. Za sedam dana, mikrobi su u u stanju da filtriraju hranljive materije iz sive vode i ta voda se može ponovo koristiti za navodnjavanje i druge tehničke potrebe. Takođe, postavljene su cevi koje usmeravaju kišnicu sa krova u cisterne, gde se ona skladišti, i može se koristiti za tehničke potrebe.

Druga dva "krila" kuće WaterShed pružaju privatne i javne prostore koje su podeljene manjim kupatilom. Više privatne, stambene prostorije, imaju dve uloge, delimično zahvaljujući dobro dizajniranom, sklopivom, nameštaju. Radni sto se pretvara u krevet, dok se više stočića slažu lepo jedan ispod drugog i mogu biti organizovani u zavisnosti od potrebe za prostorom.

Kuhinja, takođe, podstiče ručno rađeni nameštaj koji pomaže u maksimalnom iskorišćenju prostora. Kratke stolica na točkićima smeštene su u prostoru ispod klupe u dnevnoj sobi, a u kuhinji, stolići su smešteni ispod trpezarijskog stola koji ima mesta za stolice ispod. Studentski dizajn, koji je čeka dobijanje patenta, tečni desikantni vodopad, ugrađen je u zid i pomaže kontroli vlažnosti unutar objekta. slani rastvor teče preko malih, belih kugli koje zadržavaju vlagu u vazduhu koja, zatim, isparava u spoljašnjem vazduhu.

Poveći prostor trema, koji se nalazi direktno pored kuhinje, pruža dodatni prostor i njime se stanari ohrabruju da se druže sa prirodom. Projektantski tim predvideo je i kantu za đubrivo koja se nalazi na tremu i lako je dostupna iz kuhinje. Bašta sa povrćem i voćem nalazi se direktno ispred trema, zajedno sa vertikalnim zidom, koji zajedno omogućavaju ukućanima da uzgajaju biljke, koje potom mogu koristiti svakodnevno.

Dalje, sakupljanje sunčeve energije dešava se preko termalnih solarnih panela postavljenih na zadnjoj strani kuće. Paneli se sastoje od 60 staklenih cevi koje koriste solarnu energiju za zagrevanje vode koja se koristi u domaćinstvu. I naravno, šta bi Solarni Desetoboj bio bez fotonaponskih panela? 42 Sanyo HIT220A fotonaponskih panela od 9.2 kilovata, postavljenih na krovu, proizvode 100% potrebne energije za kuću; energije koja se koristi za sve - od klimatizacije, grejanja, osvetljenja i uređaja, pa do vodenih pumpi.

Projektantski tim mladih studenata Merilend univerziteta je namenio ovu kuću mladim ljudima i bračnim parovima. Iako je početna investicija malo veća od uobičajne, dugoročne pogodonosti Net Zero energije, kombinovane sa sve skupljim računima čine ovaj projekat dobrim izborom za energetsku nezavisnu budućnost.  

Linkovi:

  • Solar Decathlon - link
  • US Department of Energy - link
  • University of Maryland - link
  • Više o kući WaterShed - link

Povezani tekstovi na portalu Gradjevinarstvo.rs:

  • Kina organizuje takmičenje Solar Decathlon 2013. godine - link
  • Pokrenut Net Zero Energy sertifikacioni program za objekte - link
 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;