INFONET-468X60-BANNER

Neveštačka održivost

11.10.2011. | Detail

Nova zgrada Savremene umetnosti Lankaster Instituta jednako je uglađena kao što je i velikodušna. Trospratnica projektovana od strane londonske arhitektonske firme Sheppard Robson Architects je tek druga obrazovna ustanova koja je BREEAM sertifikovana (najveći standard održive gradnje Velike Britanije).

Umetnici uglavnom vole da rade u prostorima koji odišu sirovom industrijskom estetikom, pre nego u prostorima koji su sjajni i svetlucavi. U budućnosti, ova potreba biće ispunjena studentima LICA (Lancaster Institute for the Contemporary Arts) u severnom gradu engleske, Lankasteru. Glavna lokacija instituta - nova trospratna zgrada izgrađena od dasaka iverice sa providnim polikarbonskim omotom.

Nova zgrada je deo univerzitetske sveukupne strategije da smanji emisiju ugljen-dioksida za 35% između 2005. i 2012. godine. Kao deo ovog plana, sve nove zgrade izgrađene u kampusu u ovom vremenskom periodu bi trebalo najmanje da postignu BREEAM standard "excellent" (odličan), dok bi instalacije trebalo da postignu minimum "very good" (vrlo dobar) standard.

LICA je prevazišao ove zahteve i dostigao je najviši nivo BREEAM sistema sertifikacija ("outstanding" - izvanredan), koji je ustanovljen tek pre dve godine. Šest miliona funti koštala je izgradnja nove zgrade od 4.900 metara kvadratnih - što je mala cena čak i u Britaniji, gde su cene građevinskih materijala i radova jako visoke. Jedan od razloga zašto je cena tako niska jeste taj što je poslednji sprat ostavljen prazan (ogoljena konstrukcija). Dodatni razvoj ovog sprata dogodiće se onda kada taj prostor bude potreban.

Trenutno, zgrada sadrži studije, kancelarije i prostorije za seminare iz umetnosti, dizajna, filma, muzike i pozorišnih studija. Prema arhitektama, objekat je zamišljen kao "izlog" upravo za ove aktivnosti. Iz unutrašnjosti zgrade, ona deluje otvoreno, dok spolja varira od providne do transparentne.

Osnovna struktura je napravljena od dasaka iverice, materijala koji je uvezen iz centralne Evrope, i koji trenutno doživljava rast popularizacije za izgradnju održivih objekata u Britaniji. Njeno korišćenje - prema specifikaciji arhitekte - ne samo da doprinosi kraćem vremenskom periodu izgradnje (deset nedelja za završetak konstrukcione ljuske), već i nepropustivosti vazduha omotača zgrade (3.02m³/h/m²).

Omotač od polikarbonata homogeno pokriva sve zatvorene spoljašnje površine; dalje, individualni elementi fasade formirani su kao providna ljuska od tri sloja polikarbonata. Unutra, svetlo drvo i prostorna darežljivost dominiraju prostorijama, prvenstveno zbog činjenice da je arhitekta izbegavao pravljenje individualnih kancelarija, koje se često viđaju po akademijama, umesto kojih je favorizovao otvoreni prostor.

Objekat je grejan preko grejnog sistema koji je postojeći u kampusu i, takođe, je integrisan u sistem upravljanja zgradama u kampusu. Najveći deo prostora će, naravno, biti ventilisan; samo će se u posebnim prostorijama za sastanke ugrađivati mehanička ventilacija sa sistemom za povraćaj toplote. Na krovu je postavljen fotonaponski deo od 118 metara kvadratnih koji bi trebao da pokrije neki deo električne potrošnje u objektu. I, naravno, LICA je dobila "A" kvalifikaciju u energetskom otisku zgrada. U Britaniji, gleda se emisija ugljen-diokisada prema metru kvadratnom kada se dodeljuju energetske klasifikacije. U LICA, emisija ugljen-dioksida je 10.3 kg CO2/m²a.

Linkovi:

  • Sheppard Robson Architecture - link
  • Univerzitet u Saudijskoj Arabiji KAUST dobitnik LEED Platinum sertifikata - link
  • Čista briljantnost u Vankuveru - link
  • Građevinski i ekonomski bum univerziteta Masačusets u Bostonu - link
  • Geopolis - proširenje kampusa Univerziteta u Lozani - link
 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;